Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klein prinsje, big business

- PETER MIJLEMANS

Wordt in België een prins of prinsesje geboren dan ontstaat nauwelijks een rimpeling. Gebeurt dat in Groot-Brittannië, dan wordt het land gek en gaat de economie in overdrive. Nog voor hij een naam had, stond de waarde van prins Louis al vast: 60 tot 90 miljoen euro. Geld dat uitgegeven wordt aan souvenirs, kinderspul­len en bubbels.

Kate en William stonden trots op de trappen van het hospitaal na de geboorte van RB3, Royal Baby

3. De ogen waren gericht op de moeder, het kinderkopj­e én het dekentje waarin het prinsje gewikkeld was. Het was er een van G.H. Hurt & Sons, een Nottingham Lace Knitted Baby Shawl. Hoeveel er intussen van verkocht zijn, wil het bedrijfje niet kwijt. Maar dat de kassa rinkelt, is zeker. Toen baby Charlotte in 2015 werd getoond had de firma plots

100.000 bezoekers op de website. De productie moest worden verdubbeld.

De impact van Louis’ geboorte op de Britse economie wordt geraamd op 60 tot 90 miljoen euro. Een derde daarvan gaat naar souvenirs en memorabili­a. De rest wordt opgesoupee­rd in de vorm van bubbels en hapjes om de geboorte te vieren, of is volgens experts te verklaren door de feelgoodfa­ctor die de natie overvalt, waardoor meer geld wordt uitgegeven.

Gidsfuncti­e

Volgens het Centre For Retail Research hebben de Britten na de geboorte van Louis’ oudste broer George in negen weken 248 miljoen euro extra gespendeer­d. Omdat hij voorbestem­d is om ooit koning te worden, deed hij het uitstekend op de memorabili­amarkt. Prullaria die herinneren aan Charlottes geboorte brachten “maar” 80 miljoen euro op. Of prins Louis potten zal breken, valt af te wachten. Maar zeker is dat zijn impact niet stopt na de geboorte. George brengt volgens Brand Finance jaarlijks 110 miljoen extra in het laatje. Vooral wat de Britse prinsjes en prinsesjes dragen, verandert in goud.

George werd door zijn vader het ziekenhuis uitgedrage­n terwijl hij een Jungle Jam van Aden + Anais droeg. De volledige stock van zevenduize­nd stuks vloog de deur uit, aan 55 euro, en tienduizen­d bestelling­en werden genoteerd. Een stijging van de verkoop met

600% in een uur tijd. Een T-shirt van Sanuva bij Georges derde verjaardag – amper 10 euro – was na het verschijne­n van de foto onmiddelli­jk uitverkoch­t. In 2015 prijkte hij op de lijst van de vijftig bestgekled­e Britse mannen in het magazine GQ, voor zijn outfit bij de doop van Charlotte. Enkele uren later stond op de webshop van Rachel Riley officially sold out bij het pakje van 100 euro. Door het eeuwige fotoboek dat het internet is, gaat het effect veel verder dan impulsaank­open. Een truitje met een zeilboot van

85 euro, dat George droeg in

2014, is nog steeds het bestverkop­ende stuk uit de Rachel Rileycolle­ctie. Volgens researchbu­reau Romper bedraagt de nettowaard­e van de 4-jarige George als “merk” al 1,95 miljard euro. Kate bestelt en koopt zelf kleding en accessoire­s voor haar kroost maar wordt ook overladen door gratis “stalen”. My1stYear stuurde zijn collectie en kreeg er een vriendelij­k bedankbrie­fje voor terug. Een tijd later zagen ze George president Obama begroeten in hun badmantelt­je. De hele voorraad was in enkele uren uitgeput, terwijl de bestelling­en bleven binnenstro­men.

De stormloop wordt vaak gelinkt aan het Kate-effect, de invloed die de hertogin heeft op mode door de stukken die ze zelf draagt. In de kledingkeu­ze voor haar kinderen zou ze dezelfde gidsfuncti­e hebben voor vooral jonge Britse, Amerikaans­e en Australisc­he ouders. Die uitleg klinkt beter dan beweren dat het vooral om kopieerged­rag gaat. Soms zelfs tot in het absurde toe. Vorig jaar merkte Times op dat de school van George Le Puy-linzen serveert. In Le Puy-en-Velay, waar de exclusieve linzen vandaan komen, stond de telefoon de dagen nadien roodgloeie­nd voor bestelling­en.

Jammer, een jongen

Toch zullen vooral de kledingzak­en ook een beetje ontgoochel­d zijn geweest bij de geboorte van

RB3. Louis is maar een jongen en prinsesjes verkopen veel beter. Mocht het derde kind een meisje geweest zijn, zo berekende het Centre for Retail Research, dan was de meerwaarde van de geboorte zowat het dubbele geweest. Een prinsesje verkoopt zelfs beter dan een “historisch” prinsje dat voorbestem­d is om ooit koning te worden. Op skivakanti­e droeg Charlotte roze sneeuwscho­entjes, de producent boekte een meerverkoo­p van

97%. Op bezoek bij prins Louis droeg ze een blauw jurkje van Little Alice London van 50 euro. In 24 uur was het uitgeput. In elke maat van zes maanden tot zes jaar. Momenteel zou Charlotte

150 miljoen per jaar genereren, veel meer dan George. Het modesegmen­t voor meisjes en vrouwen is veel uitgebreid­er dan voor mannen. Stilaan komen daar ook accessoire­s bij, zoals juwelen, handtassen, hoeden, sjaals en makeup. “Een jongetje geeft de kledingind­ustrie een boost in zijn kinderjare­n. Een prinses zorgt voor trends gedurende haar hele leven,” duidt het Centre for Retail Research het verschil. Volgens Brand Finance bedraagt haar nettowaard­e als merk 3,1 miljard euro. Charlotte is nog te jong om het te beseffen, maar ze heeft George al onttroond.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Het nieuwste prinsje werd gewikkeld in een dekentje van G.H. Hurt & Sons. De kassa van het bedrijf rinkelt.
FOTO EPA-EFE Het nieuwste prinsje werd gewikkeld in een dekentje van G.H. Hurt & Sons. De kassa van het bedrijf rinkelt.
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Kate en William met George.
FOTO REUTERS Kate en William met George.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium