Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste stap vrede naar

Na historisch­e ontmoeting tussen Koreaanse leiders is nucleaire ontwapenin­g volgende horde

- JESSE VAN REGENMORTE­L

Ze moeten de papieren nog tekenen, maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hebben het vrijdag wel vast besloten: er komt een einde aan de Koreaanse oorlog, na 68 jaar. In een moeite door willen ze hun landen kernwapenv­rij maken. Volgende stap, de hereniging? “Dat is altijd het doel aan de horizon”, zegt Korea-expert Koen De Ceuster.

Kim Jong-un en Moon Jae-in wisten dat ze poseerden voor foto’s voor de geschieden­isboeken. Dus namen ze elkaars hand vast toen Kim als allereerst­e Noord-Koreaanse leider voet zette op Zuid-Koreaanse grond. Hielden ze handen vast toen Kim zijn collega meetrok over de drempel naar het noorden en bleven ze die vasthouden terwijl ze elkaar lieve woorden toewierpen, ondanks hun oude en diepe meningsver­schillen. Een historisch­e ontmoeting dus, vrijdagoch­tend in Panmunjom, een dorp in de gedemilita­riseerde zone tussen de twee Korea’s. “Historisch omdat het de eerste keer is dat een Noord-Koreaanse leider naar het zuiden gaat, maar vooral omdat het de eerste keer is dat die leider verklaart bereid te zijn tot een totale denucleari­sering”, zegt Korea-expert Koen De Ceuster van de universite­it van Leiden. Het was het belangrijk­ste punt in de gemeenscha­ppelijke verklaring van beide Koreaanse leiders, afgezien van het punt dat zegt dat ze nog dit jaar een einde zullen maken aan de oorlog tussen hun twee landen.

“De twee leiders verklaren voor hun volk van 80 miljoen en voor de hele wereld dat er geen oorlog meer zal zijn op het Koreaanse schiereila­nd en dat een nieuwe tijd van vrede is aangebroke­n”, stelt de verklaring. De oorlog tussen de twee Korea’s, die in 1950 begon, eindigde drie jaar en miljoenen doden later in een wapenstils­tand. Een vredesverd­rag werd nooit getekend, dus kwam er formeel geen einde aan de oorlog. Tot nu, dus.

“Het is niet eens zo moeilijk om tot zo’n verdrag te komen”, zegt De Ceuster. “Maar misschien ben ik naïef. Want of de vrede er op korte termijn komt, hangt af van de voorwaarde­n die eraan vasthangen. In hoeverre zal nucleaire ontwapenin­g eraan gekoppeld zijn, bijvoorbee­ld? China en de Verenigde Staten zullen betrokken zijn bij het vredesakko­ord, maar de VS zullen daar geen handtekeni­ng onder zetten zonder op zijn minst een tijdspad naar denucleari­sering.”

Gedaan met provoceren

Het lijkt evident dat die er niet in een-twee-drie zal komen. Wereldwijd is er scepsis over de oprechthei­d van Kim Jong-un in zijn bereidheid tot ontwapenin­g. “Sowieso zal Noord-Korea niet zomaar zijn kernwapens afstaan. Er moet iets tegenovers­taan, en het zal meer moeten zijn dan materiële hulp. Pyongyang zal veiligheid­sgaranties willen. Zo schuilt Zuid-Korea onder de nucleaire paraplu van de VS. Zal dat veranderen? In die zin ligt de bal nu in het kamp van de Amerikaans­e president. In zijn ontmoeting binnenkort met Kim Jong-un zal Donald Trump moeten komen met een offer he can’t refuse.”

Overigens is het opmerkelij­k dat Noord-Korea bereid zou zijn om zijn kernwapens weg te doen terwijl het er de afgelopen jaren net alles aan gedaan heeft om een nucleaire speler te worden. De Ceuster: “De vraag is waarom het dat wilde. Om het hoofd te kunnen bieden aan wat het zag als een Amerikaans­e dreiging. Het kernwapenp­rogramma moest een schild zijn dat Noord-Korea een gevoel van veiligheid gaf. Nu dat

schild er is, moet het niet meer provoceren, maar kan het werken aan economisch­e ontwikkeli­ng, meer welvaart en betere relaties met de rest van de wereld. De Noord-Koreanen hebben bewust naar deze dooi toegewerkt, hé. Kim is niet de nar die van hem gemaakt werd, al komt ook niet alles uit zijn koker. Hij is omringd door ervaren strategen. Berekende mannen, die verschille­nde stappen vooruitden­ken.”

Historisch­e anomalie

En de ultieme stap, dat is dan de hereniging van Korea. Al bij een eerste topontmoet­ing tussen noord en zuid in 2000 verklaarde­n de Koreaanse leiders dat ze daar naar wilden toewerken. Maar ze is nog niet voor meteen, zegt Koen De Ceuster. “De tweedeling is een historisch­e anomalie. Zoals de twee Duitslande­n destijds. Dus hereniging is altijd het ijkpunt. Maar niet op korte termijn. Nu gaat het over het afbouwen van de spanning en de militaire confrontat­ie. Heel concreet. Zo zullen komende week de luidspreke­rs die de Koreanen bestoken met propaganda ontmanteld worden.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Kim Jong-un en Moon Jae-in zetten voet op elkaars grond. De beelden zijn voor de geschieden­isboeken.
FOTO REUTERS Kim Jong-un en Moon Jae-in zetten voet op elkaars grond. De beelden zijn voor de geschieden­isboeken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium