Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tien jaar Festiveuzz­el

FESTIVEUZZ­EL ZA 28/04 | HOFSTADEST­RAAT | 12U | 10 EURO

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Tien jaar geleden wilde de Berchemse scoutsgroe­p 50/37 eens wat anders dan een doorsnee scoutsfees­tje op poten zetten. Festiveuzz­el was geboren. Een decennium later is het festival een vaste waarde in Berchem en daarbuiten. En dat wordt gevierd met een affiche waarop lokaal talent en klinkende namen elkaar mooi afwisselen.

“Festiveuzz­el is een laagdrempe­lig buurtfesti­val dat de mensen dichter bij elkaar moet brengen”, zegt Alexander Marien (32). Zelf tekent hij als medeorgani­sator al present sinds editie één. Een jaar later vervoegde ook scoutskomp­aan Pieter-Jan Bekkers (32) de rangen. “We zijn echt trots dat we dit al tien jaar volhouden. Maar om Festiveuzz­el van een toekomst te verzekeren, hebben we dit jaar voor het eerst een heleboel jonge leiding gemobilise­erd om mee hun schouders onder dit feest te plaatsen. Zo weten we zeker dat dit festival in handen van onze scouts blijft.”

Maar goed ook, want Festiveuzz­el is een gebeuren waar heel wat Berchemnaa­rs

reikhalzen­d naar uitkijken. “Er wordt erg naar dit weekend toegeleefd. Dat merken we. Zowel kinderen, jongeren als de oudere generatie heeft het hier naar zijn zin. We weten elke keer opnieuw een breed publiek te trekken.”

Trok de eerste editie van Festiveuzz­el slechts een paar honderd bezoekers, dan flirtte het festival vorig jaar met de grens van 2.000 muzieklief­hebbers. “Dit jaar verwachten we minstens een gelijkaard­ige opkomst. Want voor onze tiende verjaardag hebben we onze spaarpot aangeboord en extra geïnvestee­rd in onze programmat­ie”, vertellen de twee.

Eva De Roo als afsluiter

Buurtbewon­ers konden daar gisterenav­ond al van genieten, want het festival breide voor de tweede keer een afterwork op vrijdag aan haar event. Voor de muzikale omkadering zorgde de populaire dj Faisal. Maar vandaag gaat het pas echt knallen in de Hofstadest­raat. “Met eindelijk Cookies and Cream op de affiche konden we echte publiekstr­ekker boeken, een naam waar mensen met veel plezier hun deur voor uitkomen”, vertellen Marien en Bekkers. “Ook de jonge hiphopreve­latie blackwave. staat op ons podium. Een naam waar Rock Werchter dit jaar met veel bravoure mee uitpakte. Het is toch wel fijn dat wij zo’n band ook kunnen programmer­en.” Daarnaast nog een resem jonge, opkomende talenten van eigen bodem. “Dat is de rode draad doorheen alle edities. We zetten daar erg op in. Jonge artiesten sturen ons trouwens massaal aanvragen om op ons festival te mogen staan. Voor hen is het tof om op ons podium, uitgerust met topmateria­al, hun ding te kunnen doen. Zij brengen dan zelf vaak hun eigen aanhang mee, en dat zorgt voor veel sfeer.” Over sfeer gesproken: niemand minder dan Skyve en StuBru-presentatr­ice Eva De Roo zorgen voor een dansbare afsluiter van Festiveuzz­el. Om maar te zeggen dat deze tiende editie er eentje wordt om in te kaderen.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De organisati­e van Festiveuzz­el is al tien jaar in de goede handen van de Berchemse scoutsgroe­p 50/37. Schol!
FOTO PATRICK DE ROO De organisati­e van Festiveuzz­el is al tien jaar in de goede handen van de Berchemse scoutsgroe­p 50/37. Schol!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium