Gazet van Antwerpen Stad en Rand

’t Kliekske op de pedalen voor Frans ‘de gps’ Spiessens

Wielertoer­ist viert 80ste verjaardag met tocht door Rupelstree­k

- JAN BOEY

Frans Spiessens wordt op 1 mei 80 jaar. ’t Kliekske, de wielertoer­istenclub die hij zelf oprichtte, en drie andere bevriende clubs organisere­n daarom dinsdag een feestje: de leden gaan 70 kilometer fietsen.

De leden van ’t Kliekske, Tabac Cycling Team, De Fietsneuze­n en De Linde vertrekken dinsdag om

9u op de Varkensmar­kt voor een tocht van 70 kilometer die Frans zelf heeft uitgestipp­eld. “Ik was al gestart met de voorbereid­ingen voor mijn 80ste verjaardag. Maar ik kreeg te horen dat ik niets meer moest doen, dat alles zou geregeld worden. Ik moest enkel het parcours uitstippel­en”, legt de tachtiger uit de Dirkputstr­aat uit. Het is 42 jaar geleden dat Frans,

105 kilo zwaar, stopte met voetbalwed­strijden te bezoeken en begon te fietsen. “Heel toevallig allemaal”, zegt hij. “Op café hoorde ik een gesprek tussen twee jonge gasten die gebeten waren door de microbe. Ik kocht een tweedehand­s fiets van Libertas en sloot me aan bij fietsclub Fit in Reet. De voorzitter vond dat ik eerst moest

trainen. Dat deed ik, de kilo’s vlogen eraf en enkele maanden later reed ik mee. Het voelde als thuiskomen.”

Later stapte hij over naar de Reetse Spurters en naar wielerclub De Linde, toen het tempo echt hoog mocht liggen. “Ze daagden me uit: rij mee en als je kan volgen, krijg je een truitje.” Frans reed in die tijd tot 10.000 kilometer per jaar. Hij organiseer­de de Duvelrit en maakte kennis met het hooggeberg­te: Alpen, Pyreneeën en Vogezen. “Er is maar een berg waarvan ik de top niet haalde: de Tourmalet.” Frans kreeg de bijnaam ’t gps’ke, omdat hij alle ritten verkende en overal de weg kende.

Toen het tempo bij De Linde te hoog kwam te liggen, schakelde Frans een versnellin­g terug en sloot hij zich aan bij Team Tabac in Boom. Hij was toen 68 jaar.

Als hij niet fietst, organiseer­t Frans zelf koersen. “Om jonge gasten de kans te geven om eens een ‘echte’ koers te rijden.” Tweeënhalf jaar geleden richtte Frans ’t Kliekske op. “In onze club hoeft het niet snel te gaan. In onze wielerploe­g rijden zelfs twee vrouwen mee. Ons motto is: samen uit, samen thuis.” Omdat alle jonge renners tegenwoord­ig een gps op hun fiets hebben, geeft Frans ‘’t gps’ke’ Spiessens, de fakkel stilaan door. Hij hoeft niet meer te roepen naar welke kant er moet worden gereden.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Frans Spiessens viert dinsdag zijn 80ste verjaardag.
FOTO JAN BOEY Frans Spiessens viert dinsdag zijn 80ste verjaardag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium