Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Saudi-Arabië houdt eerste Fashion Week

- (rvre)

Camera’s en mannen niet toegelaten op de eerste Fashion Week in het ultraconse­rvatieve Saudi-Arabië. Ontwerpers Jean Paul Gaultier en Roberto Cavalli waren wel welkom als eregasten op het mode-evenement achter gesloten deuren.

Alle ogen waren in april gericht op Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, waar voor het eerst in de geschieden­is een Fashion Week werd georganise­erd. Maar wel onder strikte voorwaarde­n. Mannen waren niet welkom, op de designers na, maar zelfs zij kregen geen toegang om backstage te gaan. En er was een ban op sociale media, waardoor de typische influencer­s bij modeshows op de eerste rij ontbraken.

Het evenement duurde vier dagen en maakte naast internatio­nale grote designers ook plaats voor eigen ontwerpers als Arwa Al Banawi en Mashael Alrajhi. Alrajhi schreef geschieden­is door haar samenwerki­ng met sportmerk Nike. Ze bracht de eerste Nike-hoofddoek op de catwalk. “We organisere­n met de Fashion Week een mode-evenement, maar het gaat veel verder dan dat. We openen deuren voor andere sectoren in het koninkrijk”, zei Prinses Noura Bint Faisal Al-Saud, erevoorzit­ter van de Arab Fashion Council aan Arab News. “De Fashion Week gaat niet over vrouwen die kleren kopen, maar over de kennis die ze kunnen vergaren door mensen uit te dagen om buiten de lijntjes te denken.”

Twee keer uitgesteld

De historisch­e mijlpaal dreigde wel even de mist in te gaan. Drie dagen voor de geplande start werd het evenement uitgesteld. “Aangezien dit een historisch moment is voor Saudi-Arabië, hebben we extra tijd nodig om dit goed voor te bereiden en alle gasten uit te nodigen. Het verplaatse­n van de uitnodigin­g is in overleg met de designers gebeurd”, zei directeur Layla Issa Abuzaid daarover in The New York Times.

Op de nieuwe startdatum werd de eerste show 45 minuten voor aanvang opnieuw met 24 uur uitgesteld omdat de tent waarin de show moest doorgaan, nog niet helemaal klaar was. Een tweede editie van de Arab Fashion Week staat gepland voor oktober.

 ?? FOTO AFP ?? Mannen waren niet welkom op de eerste Arab Fashion Week.
FOTO AFP Mannen waren niet welkom op de eerste Arab Fashion Week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium