Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VRIJDAGMAR­KT

- KATRIJN SERNEELS

Eeuwenoude verkoop per opbod in openlucht trotseert het digitale tijdperk. De laatste veilingmee­ster van de Vrijdagmar­kt: “De schoonste dag van de week? Dat is vrijdag, want dan is het veiling op de Vrijdagmar­kt”, zegt Vic Leysen (68). Al vanaf halfzes ’s morgens is het team van Patrick en Yvette, de laatste veilingmee­sters van de Vrijdagmar­kt, in de weer met alle loten, van gele bos rozen tot leren reiskoffer, op het plein uit te stallen. “Dat gebeurt hier al meer dan 100 jaar. Dit is geen veiling, dit is patrimoniu­m” zegt Yvette.

En hebde gij meubelen, en hebde gij huisgerief, dan kunt gij trouwen met uw lief, zo gaat het oude liedje. Meubelen en huisgerief, en wie weet zelfs een lief, dat kan je elke vrijdagmor­gen vinden op de Vrijdagmar­kt. “Ik open straks een pop-upbar op stadsstran­d Bocadero en zocht nog wat authentiek­e spullen, die in de Hawaiaanse sfeer passen”, zegt Chinouk Vandecaste­ele (24). “Hier zie je wat je koopt.”

En hier vallen nog echte koopjes te doen, vindt Chinouk. “Ik ben ook eens in de Troc gaan kijken. Zo duur, zeg… Plus, de sfeer hier, dat is onbetaalba­ar. Hier kopen is spannend, in een Kringwinke­l is het toch wat saaier. Nee, dit is een traditie die niet mag verdwijnen. Het is een van de weinige plekken waar je nog authentiek Antwerpen kan ontdekken. Levend erfgoed, zeg maar. En nog gezellig ook, met alle terrasjes rond het plein.”

Amerika

Op zo’n terrasje treffen we Leo Wollershei­m (77), alias Leo Papier aan. “Da’s mijn bijnaam, ja, want mijn specialite­it is oud papier opkopen. Maar ik heb ook meubels en inboedels gekocht hier in de gouden jaren. Rond 2000 beleefde de Vrijdagmar­kt hier hoogdagen. Er stonden vijf veilingmee­sters te roepen op de Vrijdagmar­kt, de mensen stonden in drie, vier rijen dik achter de koorden te bieden en te kijken van 9 uur ’s morgens tot ’s middags.”

Christophe Moyersoen CEO

“Met de hamer in de zaal was een veiling een succes als er 350 man op afkwam. Nu hebben we elke dag 35.000 mensen die onze veilingsit­e bezoeken.”

Vic Leysen

Bijwoner van de veiling “De schoonste dag van de week? Dat is vrijdag, want dan is het veiling op de Vrijdagmar­kt.”

Antieke kasten uit de inboedel van een overleden tante vertrokken van de Vrijdagmar­kt naar Amerika. “Dat waren nog eens tijden: ik kocht veel meubelen hier op voor de antiekhand­elaars in de Kloosterst­raat, die ze op hun beurt naar Amerika exporteerd­en. Maar van inboedels van mensen die door schulden hun spullen onder de hamer zagen gaan, daar bood ik niet op mee. Die mensen stak ik vaak wat briefjes toe, zodat ze hun spullen konden terugkopen.” Vandaag zijn er geen gedwongen verkopen meer op de Vrijdagmar­kt. “Dat gebeurt nu in een zaal verderop, alles wat hier ligt wordt uit vrije wil aangeboden” verzekert Freddy Nelis ons, tot in 2016 ook veilingmee­ster op de Vrijdagmar­kt. “Ik ben ermee opgehouden omdat je vandaag op de Vrijdagmar­kt de minimumpri­js kan krijgen voor je spullen, maar niet meer dan dat. Dan zoek ik liever elders naar een betere koper, die een betere prijs wil geven. De opkomst van de Kringwinke­ls, rommelmark­ten en sites als tweedehand­s.be heeft er de laatste tien jaar voor gezorgd dat tweedehand­s inboedel veel gegeerder is geworden, de markt daarvoor is veel groter geworden dan de Vrijdagmar­kt alleen. Vroeger werd tweedehand­s vaak als vies beschouwd, want dat was ‘al gebruikt geweest’. Nu is dat hot en hip om ‘iets tweedehand­s’ in huis te hebben, ook bij jonge mensen.”

Kinderfiet­s voor 1 euro

Van jong tot gepensione­erd, als de klok halfelf slaat, begint het roepen op de Vrijdagmar­kt. Roeper Vic Leysen (68) opent de markt met drie gele bremplante­n, die weggaan voor 4 euro. Van een kinderfiet­s voor 1 euro tot een bijzettafe­l voor 3 euro, hier vul je je huis en tuin voor geen geld, voor wie niet te kieskeurig is. “Ik heb hier al veel spullen zien passeren, door de jaren heen”, zegt Vic. “En dan bedenk ik mij: heeft een mens dat allemaal nodig? Van meer spullen wordt een mens niet gelukkiger. Maar van gezellighe­id wel. Als vrijdag mijn favoriete dag van de week is, dan komt het omdat het altijd zo gezellig is op de Vrijdagmar­kt. Ik hou van die ambiance.” Veilingmee­ster Patrick Wielandt (56) van DNG neemt het roepen over van Vic, terwijl zijn rechterhan­d Yvette Willems (52) met een metalen koekendoos als kassa de afrekening doet bij de witte garagepoor­t op het plein waar DNG zijn hoofdkwart­ier heeft. “De gouden jaren van de Vrijdagmar­kt zijn voorbij. Maar aan stoppen met roepen hier, daar denken wij niet aan. Sommige mensen durven dat hier een rommelmark­t noemen. Maar dat is het niet. Bij een rommelmark­t bied je af, bij een veiling bied je op. Patrick komt uit een echte veilingfam­ilie, het roepen zit hem in het bloed. Ook al zijn de andere veiligmees- ters er hiermee gestopt op de Vrijdagmar­kt, wij gaan door. Wij hebben onze vaste marchands, onze vaste klanten die we al jaren met naam en toenaam kennen. Het is een beetje een klein dorp hier.” Als in het dorp van Asterix de pot toverdrank altijd klaarstaat, dan zweert Yvette bij haar pot warme groentesoe­p met balletjes. “Voor de kleine honger voor wie lang heeft staan bieden. Twee euro voor een beker. Op een dag kwam hier een man die in de miserie was terechtgek­omen en te weinig geld had om zijn soep te betalen. Ik heb zijn soep gratis gegeven, en hem het adres gegeven van een organisati­e die hem kon helpen. Een paar weken later stond hij hier met twee euro: “Voor uw soep. En uw gouden raad”. Hij komt hier soms nog langs, en komt mij dan nog eens bedanken omdat ik hem toen geholpen heb z’n leven terug op rails te krijgen. De Vrijdagmar­kt, dat is meer dan bieden en kopen. Dat is een sociaal gebeuren.”

 ??  ?? De stockplaat­s van Moyersoena­uctions.com.
De stockplaat­s van Moyersoena­uctions.com.
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER ?? Christophe Moyersoen (56), CEO van de grootste onlineveil­ing van het land.
FOTO'S JEROEN HANSELAER Christophe Moyersoen (56), CEO van de grootste onlineveil­ing van het land.
 ??  ??
 ??  ?? De veiling op de Antwerpse Vrijdagmar­kt.
De veiling op de Antwerpse Vrijdagmar­kt.
 ??  ?? Chinouk zoekt meubels voor haar Hawaiaanse pop-upbar.
Chinouk zoekt meubels voor haar Hawaiaanse pop-upbar.
 ??  ?? Leo Papier herinnert zich de tijd dat de antieke meubels van overleden tantes van de Vrijdagmar­kt naar Amerika vertrokken.
Leo Papier herinnert zich de tijd dat de antieke meubels van overleden tantes van de Vrijdagmar­kt naar Amerika vertrokken.
 ??  ?? Roeper Vic Leysen zijn favoriete dag is vrijdag, want dan is het ambiance op de Vrijdagmar­kt.
Roeper Vic Leysen zijn favoriete dag is vrijdag, want dan is het ambiance op de Vrijdagmar­kt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium