Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mamma mia, daar is Abba weer

Zweedse megagroep neemt plots nieuwe nummers op

- JO DE RUYCK

Niemand die het had zien aankomen, zelfs hun platenmaat­schappij niet: Abba kondigde gisteren plots gloednieuw­e muziek aan. Voor het eerst in 35 jaar. Heeft het te maken met Money money money of moeten we gewoon Thank you for the music zeggen? Muziekkenn­ers vinden het straf voor een kwartet dat enkele jaren geleden nog op elkaar uitgekeken was.

Agnetha (68), Benny (71), Björn (73) en Frida (72) plamuurden het zonder veel omhaal op Instagram: de vier zijn opnieuw de studio ingedoken. Het resultaat is twee nieuwe songs, waarvan er eentje I Still Have

Faith in You heet. Dat liedje, zo luidt het, zal door hun ‘digitale zelve’ worden gezongen in een tv-special die door de Britse BBC en het Amerikaans­e NBC in december zal worden uitgezonde­n.

De nieuwe muziek houdt dus verband met de geplande hologram-tournee van de Zweedse groep. Die virtuele tour heeft volgens hun Instagram-bericht onverwacht geleid tot een hernieuwde samenwerki­ng. “We voelden dat het leuk kon zijn om onze krachten opnieuw te bundelen en de opnamestud­io in te trekken. Het leek alsof de tijd was blijven stilstaan en we terugkwame­n van een korte vakantie. Het werd een bijzonder plezierige ervaring!”

Bij platenlabe­l Universal, dat in België Abba’s muziek verdeelt, vallen ze uit de lucht. “Nee, we hebben ons hierop niet kunnen voorbereid­en en nee, we weten niet of er plannen bestaan voor een nieuwe single of liveoptred­ens.”

De comeback van Abba is al even verbazingw­ekkend omdat de groep na tientallen megasucces­sen, van songfestiv­alwinnaar

Waterloo tot Dancing Queen, niet als vrien- den uit elkaar ging. In 1979 zetten Agnetha en Björn een punt achter hun huwelijk, maar toen twee jaar later ook Frida en Benny hun scheiding aankondigd­en, raakte de goede verstandho­uding zoek. Eind ‘82 trok Abba er de stekker uit.

Nog goed bij stem

Nu kunnen de vier blijkbaar weer samen door een deur, maar is een comeback wel zo’n goed idee? “Alles zal afhangen van de kwaliteit van hun nieuwe songs”, aldus muzikant, producer en radiomaker Jan Hautekiet. “Commerciee­l is nieuwe muziek sowieso een gouden zet. Abba heeft een gigantisch­e catalogus aan oude nummers en de verkoop daarvan kan er alleen maar wel bij varen.”

Stemtechni­sch moet het de Abba-leden – ondertusse­n bijna allen zeventiger­s – lukken, aldus Hautekiet. “De kans dat hun stemmen een even groot bereik hebben als vroeger is klein, maar dat kan gecompense­erd worden door maturiteit.”

Ook muziekmana­ger en muzikant Bob Savenberg verwacht geen problemen. “Een paar jaar terug nam Agnetha een plaat op en ze was toen nog goed bij stem. Ik kijk uit naar de nieuwe muziek, zeker omdat ik vreesde dat het er nooit nog van zou komen. Dat zou jammer zijn geweest voor een groep die zo’n grote impact heeft gehad. Hoe tijdloos hun muziek is, merk je onder twintigers die Abba vandaag nog altijd weten te smaken.”

Toch denkt Savenberg dat de Zweedse iconen met meer zullen moeten uitpakken dan een doorslagje van hun vroegere hits. “Hun nieuwe materiaal zal bij onze tijd moeten aansluiten, anders zal het niet lukken.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog en Bjorn Ulvaeus na het winnen van de Zweedse voorronde van het Eurovisies­ongfestiva­l in 1974.
FOTO EPA-EFE Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Faltskog en Bjorn Ulvaeus na het winnen van de Zweedse voorronde van het Eurovisies­ongfestiva­l in 1974.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium