Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vanaf 1 mei kunt u zelfsturen­de voertuigen tegenkomen op de weg

Constructe­urs en technologi­ebedrijven mogen, na goedkeurin­g van de minister, autonome wagens testen

- SYLVIA MARIËN vil.be/project/alees

Zelfrijden­de, of juister: zelfsturen­de, voertuigen kunnen vanaf 1 mei zichtbaar worden in het verkeer. Vanaf dan mogen constructe­urs en technologi­ebedrijven autonome voertuigen op de openbare weg testen. “Maar België zou België niet zijn, mochten daar geen regeltjes aan vasthangen.”

“Als u een autonoom voertuig op de weg spot? Gewoon doorrijden zoals u normaal doet”, zegt Sven Heyndrickx, woordvoerd­er van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Hij, of zijn afgevaardi­gde, kan constructe­urs en technologi­ebedrijven vanaf 1 mei toestemmin­g geven om zelfsturen­de voertuigen te testen op de openbare weg. “Gecontrole­erde experiment­en”, noemt de minister het, “onder strikte voorwaarde­n en beperkt in de tijd”. Bedrijven die een uitzonderi­ng op de wegcode aanvragen, moeten volgens Heyndrickx precies aangeven op welke wegen ze hun voertuig zullen testen, op welke dag en tussen welke uren, en met welke veiligheid­smaatregel­en.

“België zou België niet zijn, mochten er geen regeltjes aan vasthangen”, reageert Mark Pecqueur, docent en onderzoeke­r in voertuigen­technologi­e aan de Thomas Morehogesc­hool. “In de VS zijn dat soort regels er niet: wie het kapitaal heeft om verzekerd te geraken, kan testen wat hij maar wil. Met minder beperkinge­n ga je natuurlijk sneller vooruit. Maar goed, dat het testen nu ook bij ons kan, is een grote stap voorwaarts. Hoe meer real life

testing, hoe slimmer de autonome wagens zullen worden.”

“Ik ben nu bij een bedrijf in Lyon dat met autonome taxi’s en shuttles werkt. Er is alvast interesse om in België te komen testen”, zegt Pecqueur. “Maar er zullen nu vanuit nieuwe opportunit­eiten ook nieuwe Belgische bedrijven ontstaan. Met Thomas More hebben we bijvoorbee­ld een autonoom voertuig ontwikkeld dat rijdt op basis van de gsm – nu is er de mogelijkhe­id om de volgende stap te nemen.”

Positief reageert ook Kris Neyens, projectlei­der van ALEES. Dat is een samenwerki­ng tussen de stad Mechelen, het Havenbedri­jf Antwerpen en zes bedrijven, die focust op elektrisch autonoom goederenve­rvoer in de binnenstad, als alternatie­f voor de camionette­n in de stad. Samen stellen de deelnemers eind mei een eerste realisatie voor op de Bruul in Mechelen. “Een voorzichti­ge demo met amper 10 kilometer per uur, met een voertuig dat pakketten kan leveren zonder chauffeur – een samenwerki­ng met constructe­ur EasyMile in Toulouse.” “Maar ook in de ruimere toekomst zijn er vanaf nu mogelijkhe­den om sneller te innoveren”, zegt Neyens. “Wij denken bijvoorbee­ld aan ‘microhubs’: klein goederenve­rvoer van de stadsrand naar het centrum. Qua technologi­e staat dat al goed op punt.” Volgens Bellot is België een van de eerste landen in Europa die autonome tests mogelijk maken. Particulie­r autonoom vervoer is in de EU nog niet toegestaan.

Mark Pecqueur

Docent Thomas More

‘‘Hoe meer ‘real life testing’, hoe slimmer de autonome wagens zullen worden.’’

 ?? FOTO RR ?? In de VS wordt de zelfrijden­de bezorgdien­st Nuro al getest.
FOTO RR In de VS wordt de zelfrijden­de bezorgdien­st Nuro al getest.
 ?? FOTO JIMMY KETS ??
FOTO JIMMY KETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium