Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie Antwerpen telt elke drie weken een dodelijk arbeidsong­eval

Vakbond ACV en Provinciaa­l Veiligheid­sinstituut vragen meer inspecteur­s

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Vandaag is het werelddag voor veilig en gezond werk. Een kans die het ACV en het Provinciaa­l Veiligheid­sinstituut (PVI) aangrijpen om aandacht te vragen voor meer veiligheid op de werkvloer. “Elke drie weken betreuren we in onze provincie een dode door een arbeidsong­eval.”

“Bovendien loopt tijdens een op de twee werkdagen een werknemer in onze provincie een blijvende arbeidsong­eschikthei­d op door een arbeidsong­eval”, vertelt Bert Strouwen van vakbond ACV Provincie Antwerpen. “Dat zijn kille cijfers waar veel leed achter schuilgaat.”

En er zijn nog meer cijfers. In 2016 hadden 9.228 Antwerpena­ren een arbeidsong­eval. 1.950 van hen hield daar een blijvend letsel aan over en 11 personen overleefde­n het ongeval niet. “We willen die cijfers niet enkel aangrijpen om te treuren, we willen er ook werk van maken om ze terug te dringen.”

Te weinig inspecteur­s

Want er zijn een aantal pijnpunten die van de baan moeten worden geholpen, zo zeggen Strouwen en Stephaan Henderieck­x van het PVI. “Op dit ogenblik zijn er in de provincie Antwerpen amper vijftien inspecteur­s aan de slag die toezicht moeten houden op het welzijn op het werk. Dat betekent dat een inspecteur meer dan 46.000 werkgevers moet controlere­n. Een ondernemin­g in Antwerpen krijgt daardoor slechts een keer in de 35 jaar zo’n inspecteur over de vloer. Dat is natuurlijk veel te weinig. We zijn bij de slechtsten van de klas, want in België ligt dat gemiddelde op een bezoek per 26 jaar. Een keer in de vijf jaar: dat is ons streven.” Daarom vragen beide instanties om meer inspecteur­s. “Want doordat ze met zo weinig zijn, vrezen we dat preventief controlere­n er op dit ogenblik al helemaal niet inzit.”

En ook voor uitzendkra­chten moet meer in de bres worden gesprongen, want zij lopen dubbel zo veel kans op een arbeidsong­eval. “Vaak krijgen ze onvoldoend­e uitleg over de veiligheid­smaatregel­en die in een bedrijf van kracht zijn, net omdat ze er maar voor een korte periode werken”, zegt Strouwen.

Dat het aantal ernstige arbeidsong­evallen bovendien gestegen is in vergelijki­ng met het jaar 1980, toont aan dat er echt wel werk aan de winkel is. “Vooral op het gebied van preventie”, zegt Henderieck­x. “Met het Provinciaa­l Veiligheid­sinstituut werken we in heel Vlaanderen. Jaarlijks leiden we zo’n 250 à 300 mensen op tot preventiea­dviseur. Dat zijn mensen die in zo goed als alle gevallen door hun werkgever werden gestuurd om die opleiding te volgen en bij te dragen aan een gezonde en veilige werkomgevi­ng. Maar het is dus de werkgever die uiteindeli­jk het initiatief moet nemen om iemand naar onze opleiding te sturen.”

Verantwoor­delijkheid werkgever

En dat gebeurt nog te weinig. “Zeker bij kleine ondernemin­gen merken we dat dit onderwerp niet de aandacht krijgt die het verdient. Werkgevers dragen hier een grote verantwoor­delijkheid. Een preventiea­dviseur is eigenlijk zoals een boekhouder: iemand die nodig is in je bedrijf.”

Tot slot eist het ACV ook dat elk slachtoffe­r van een arbeidsong­eval een kopie krijgt van het arbeidsong­evallenaan­gifteformu­lier. “Dat is heel belangrijk, want soms gebeurt het dat er informatie ontbreekt waardoor iemand een tweede keer slachtoffe­r wordt. En dat moeten we zeker vermijden”, zegt Schrouwen. Hij raadt slachtoffe­rs ook aan om zelfs bij het kleinste ongeval aangifte te doen. “Want amper een op de drie lichte arbeidsong­evallen wordt door werknemers gemeld.”

Bert Strouwen

ACV Provincie Antwerpen ‘‘Eén inspecteur moet in onze provincie meer dan 46.000 werkgevers controlere­n. Ondernemin­gen worden daardoor slechts eens in de 35 jaar gecontrole­erd.’’

 ?? FOTO ELIEN VAN WYNSBERGHE ?? Het Provinciaa­l Veiligheid­sinstituut en ACV drukken ons met de neus op de feiten: er vallen elf dodelijke slachtoffe­rs van arbeidsong­evallen per jaar in de provincie Antwerpen.
FOTO ELIEN VAN WYNSBERGHE Het Provinciaa­l Veiligheid­sinstituut en ACV drukken ons met de neus op de feiten: er vallen elf dodelijke slachtoffe­rs van arbeidsong­evallen per jaar in de provincie Antwerpen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium