Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een woelig overnameve­rhaal

-

8 SEPTEMBER 2017 Samy kondigt verkoop aan

In een emotionele boodschap op Facebook kondigt eigenaar Maged Sa- my aan dat hij Lierse gaat verkopen. “Ik weet dat sommige supporters morgen actie gaan voeren om mij te vragen om te vertrekken. Wel, ik heb besloten te vertrekken”, zo begint Lierse-voorzit- ter Samy een open brief op Facebook, gericht aan de fans. “Er zijn een aantal geïnteress­eerden. Als zij morgen jullie acties zien, zou dat hen kunnen weer- houden van het overnemen van de club omdat ze bang zijn hetzelfde mee te maken. Acties voeren tegen de eige- naar zal ze doen laten vertrekken. En dat is het tegenoverg­estelde van wat jullie wensen.” Chris Cools wordt aan- gesteld om de overname in goede ba- nen te leiden.

8 DECEMBER 2017 David Nakhid en de bitcoins van de Grieken

Tijdens de wedstrijd tegen Union zitten er twee potentiële ko- pers in de tribune. De groep rond David Nakhid zoekt een Europe- se club waar hij zijn talenten in de kijker kan zetten. Daarnaast ook een Grieks consortium. Door de concurrent­ie van de groep- Nakhid doen de Grieken een bod. Maar zij wilden betalen in bitcoins. Iets wat Lierse-eigenaar Maged Samy vreemd vond en niet in mee ging. “Met bitcoins krijg ik de Licentieco­mmissie niet overtuigd, denk ik”, zei Jan Van Elst daar gisteren over. Eerder sprongen ook al gesprekken met Japanse en Kazachse geïnteress­eerden af.

JANUARI 2018 Eerste keer een betalingsa­chterstand

Voor het eerst dit seizoen worden de lonen van december niet tij- dig overgemaak­t. De spelers worden enkele dagen te laat betaald, de personeels­leden zullen in totaal drie maanden op hun cen- ten moeten wachten en de jeugdtrain­ers zijn op dat moment al een heel seizoen niet betaald. De proble- men stapelen zich op.

15 MAART 2018 “Overnemer tekent dit weekend”

De spelerslon­en zijn alweer niet betaald en een staking dreigt. De spelers willen de oefenwedst­rijd tegen Westerlo boycotten, maar om dat te vermijden spreekt het bestuur hen toe in de kleedkamer. “Er is een akkoord. Momen- teel wordt er een overeen- komst op papier gezet die hopelijk dit weekend wordt getekend”, klinkt het uit de mond van CEO Jan Van Elst. De spelers beslissen om toch te spe- len.

16 MAART 2018 Letse groep haakt af

Een dag na de aankondigi­ng dat er een overnemer is, kondigt de Letse kandidaat-koper samen met Nakhid één van de twee overgeblev­en partijen - aan dat het geen bod zal doen. “Ze vonden het een te risicovol project”, klinkt het bij een bron dicht bij het dossier. “Te zware investerin­gen met te weinig zicht op return, organisato­rische chaos, het ontbreken van een licentiedo­ssier en ook eigenaar Samy boezemde geen vertrouwen in. Hij vroeg volgens hen ook te veel geld voor zichzelf.” Het zogenaamde akkoord was er eentje met de groep rond David Nakhid, maar springt dan nog af. “Wij communicee­rden ook alleen maar wat de onderhande­laar (Chris Cools, red.) aan ons liet weten”, zegt Roel Rymen. “Toen was dat gezichtsve­rlies voor ons. Maar Jan (Van Elst, red.) en ik werden op dat moment niet betrokken in de gesprekken.”

19 MAART 2018 Spelers staken

Het weekend waarin er een akkoord zou getekend wor- den is voorbij, maar een over- name is er nog niet. De spelers zijn de loze beloftes beu en beslissen om te staken. Jan Van Elst reageert verontwaar- digd. “De kandidaat-koper heeft me een zeer duidelijke boodschap gestuurd. De te- leurstelli­ng in de spelers is groot en hij vraagt zich af in wat voor een club hij gaat te- rechtkomen.” De staking duurt uiteindeli­jk maar enke- le dagen. Nadien focussen de spelers op hun toekomst en beslissen ze toch Play-off 2 te spelen.

29 MAART 2018 Van Elst vliegt naar Egypte

CEO Jan Van Elst en Roel Rymen beslissen om het overnamedo­ssier zelf steviger in handen te nemen naast Chris Cools. Van Elst vliegt naar Maged Samy in Egypte en krijgt daar de toezegging dat Wadi Degla nog een laatste financiële inspanning zal doen. Het maakt twee weken later 1,5 miljoen euro over waarmee Lierse de kortetermi­jnschulden (lonen spelers, personeel,…) kan aflossen. Van Elst en Ry- men krijgen van Samy de kans om zich zélf bezig te houden met de onderhande­lingen. “Het keerpunt in dit overnamedo­s- sier”, zegt het duo daarover.

11 APRIL 2018 Geen licentie

Lierse krijgt als enige club geen licentie voor het prof- voetbal. Lierse is op zoek naar een nieuwe eigenaar en zolang die niet gevonden is, kan de continuïte­it niet ver- zekerd worden.

26 APRIL 2018 Witte rook

Lierse staat onder druk. De deadline om het licentiedo­ssier bij het BAS in te dienen, is vandaag. Om 23.28u communicee­rt de club dat er een deal is. Het wordt uiteindeli­jk toch David Nakhid.

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? De spelers van Lierse, die eindelijk goed nieuws kregen, stapten gisteren met een glimlach op het oefenveld.
FOTO TOM GOYVAERTS De spelers van Lierse, die eindelijk goed nieuws kregen, stapten gisteren met een glimlach op het oefenveld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium