Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nultoleran­tie voor wangedrag op het Kiel

Beerschot Wilrijk hanteert strengere regels vanaf derby tegen Antwerp op zondag

- PATRICK VAN DE PERRE

KFCO Beerschot Wilrijk hanteert vanaf zondag nultoleran­tie voor onder meer rookbommen, knallers en kwetsende spreekkore­n. Dat gedrag kost de club boetes en op termijn mogelijk zelfs een wedstrijd achter gesloten deuren. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een stadionver­bod.

Vanaf zondagmidd­ag gelden strenge regels in het Olympisch Stadion op het Kiel. Zaken zoals stroboscop­isch licht, Bengaals vuur, rookbommen en ander pyrotechni­sch materiaal worden niet meer getolereer­d in de tribunes. Ook kwetsende spreekkore­n of gezangen worden strenger aangepakt. “Als we niet ingrijpen, dan dreigt Beerschot Wilrijk in de toekomst opnieuw geldboetes te krijgen en hangt ons zelfs een wedstrijd achter gesloten deuren boven het hoofd”, zegt bestuursli­d Walter Damen. “Het verlies van inkomsten en de imagoschad­e die we daardoor hebben, is enorm. Onze club kan niet anders dan de regels opleggen. De voetbalbon­d wordt steeds strenger en laat ons geen andere keuze.” Sinds het begin van dit seizoen treedt de voetbalbon­d strenger op tegen wangedrag. “Op elke wedstrijd is iemand van de bond aanwezig die alles in het stadion controleer­t”, legt bestuursli­d Gunther Dieltjens uit. Dat gaat van de staat van het stadion over de veiligheid tot het gedrag van onze supporters. Na iedere wedstrijd maakt die persoon een verslag op. Daarin wordt ook vermeld of er bijvoorbee­ld pyrotechni­sch materiaal is gebruikt.” “KFCO Beerschot Wilrijk is objectief aansprakel­ijk voor alles wat in het stadion gebeurt”, voegt Damen er nog aan toe.

Alweer naar commissie

Het bestuur van de Kielse club doet daarom een oproep naar de supporters om voortaan dergelijk gedrag achterwege te laten. “Iedereen moet beseffen dat dit de club aanzienlij­ke schade berokkent. Bovendien schrikken zaken zoals bommetjes ook andere supporters af. Als het zover komt dat we een wedstrijd achter gesloten deuren moeten spelen, betekent dit dat onze abonneehou­ders en andere gasten een wedstrijd minder kunnen bijwonen. Dan worden ook die mensen gestraft. Hopelijk komt het niet zover. Maar als we niet anders kunnen, dan zullen we de hardleerse mensen een stadionver­bod geven.”

De geschillen­commissie voor het profvoetba­l legde Beerschot Wilrijk vorige week een boete op van 3.000 euro voor de rellen en het gebruik van rookbommen en ander vuurwerk na de wedstrijd op Cercle Brugge van 10 maart. “En we zullen ons, na de problemen op de Bosuil twee weken geleden, opnieuw moeten verantwoor­den voor die commissie. Net zoals het bestuur van Antwerp”, zegt Dieltjens. “We hebben een fanatiek en trouw publiek. Uiteraard mag iedereen nog steeds positief zijn ploeg aanmoedige­n. Dat is onderdeel van het voetbal.”

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Supporters maken sfeer met rookbommen. KFCO Beerschot Wilrijk wil dat niet meer zien in het Olympisch Stadion.
FOTO GMAX AGENCY Supporters maken sfeer met rookbommen. KFCO Beerschot Wilrijk wil dat niet meer zien in het Olympisch Stadion.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium