Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grootste Primark van het land opent maandag in Antwerpen

Ierse kledingket­en opent eerste winkel in Antwerpen en stelt 550 mensen tewerk

- CHRISTOF WILLOCX

De Ierse kledingket­en Primark opent maandag om 10u op de Meir haar eerste winkel in de provincie Antwerpen. Er worden niet alleen goedkope kleren verkocht, maar ook hoofdtelef­oons en schoenen. De winkel stelt er 550 mensen tewerk.

In december 2009 opende Primark zijn eerste Belgische vestiging in Luik. Sindsdien opende de keten winkels in Gent, Hasselt, Charleroi en Brussel. Maandag opent de Antwerpse vestiging op de Meir.

“De winkel in Antwerpen is met een ruimte van 5.800 vierkante meter de grootste van België. Hier kunnen drieduizen­d mensen tegelijk binnen”, zegt Anne-Marie De Block (64), personeels­directeur van Primark in de Benelux. “Met de inrichting van de winkel bewijzen we een eer aan de diamantsta­d die Antwerpen is. De wegwijzers op de vloer hebben de vorm van diamanten en ook aan de inkom zie je meteen dat je in een diamantsta­d bent.”

Wie bij Primark komt, heeft geen goedgevuld­e portefeuil­le nodig. In de winkel zullen maandag T-shirts van 2,50 euro liggen. Ook andere spullen dan kledij zijn spotgoedko­op. Een hoofdtelef­oon kost zes euro, een doosje met vijf ledlampen kost acht euro.

Heeft Primark dan echt geen duurdere kledij? “Jawel, we verkopen bijvoorbee­ld een herenkostu­um voor 74 euro”, zegt De Block. “Daarvoor krijg je een vestje, een broek, een hemdje én een doosje met twee dassen.”

Geen kinderarbe­id

Laat ons wel wezen: duur is anders. Waar komen die goedkope prijzen vandaan? “Wij bestellen onze kledij al achttien maanden op voorhand, zodat we een fikse korting krijgen bij de leverancie­r”, verklaart De Block. “En wij zijn heel zuinig op onze kosten. De directie reist bijvoorbee­ld niet met het vliegtuig, maar met een treinticke­t in tweede klasse.”

Primark benadrukt ook dat 98% van zijn leverancie­rs dezelfde zijn als de andere grote kledingket­ens, en dat het geen kinderarbe­id tolereert. “We controlere­n daar streng op”, zegt De Block.

De kledingket­en is ook een grote werkgever. De winkel stelt in Antwerpen 550 mensen tewerk, waarvan meer dan de helft een voltijds contract heeft. 85% van het personeel is vrouwelijk.

De Syrische vluchtelin­g Khaled Sheikh (28), die nu in Zwijndrech­t woont, is een van de weinige mannen in de winkel. “Vroede ger heb ik in een hotel in Dubai gewerkt. De voorbije twee jaar heb ik Nederlands geleerd en dankzij het OCMW werkervari­ng opgedaan in de erfgoedbib­liotheek”, zegt Khaled. “Mijn begeleider bij het OCMW heeft me aangemoedi­gd om bij Primark te solliciter­en. Ik mag hier meteen voltijds aan slag als supervisor voor de winkel. Als leidinggev­ende sla ik de brug tussen het winkelpers­oneel en het hogere management. Ik ben blij dat ik deze kans krijg.”

Kans om snel door te groeien

Antwerpena­ar Frederik Fierens (24) start maandag als verkoper op de afdeling herenkledi­ng en wil graag carrière maken. “Ik wil het even ver brengen als Khaled”, zegt Frederik. “Bij Primark krijg je de kans om snel door te groeien.”

Kan hij zijn mannetje staan tussen al die vrouwelijk­e werknemers? “Ach, de job van kledingver­koper wordt onterecht als een vrouwenjob beschouwd. Terwijl mannen evengoed kunnen mee zijn met de nieuwste trends”, zegt Frederik. Een beginnende verkoper bij Primark krijgt een loon van ruim 1.400 euro netto per maand.

Anne-Marie De Block Personeels­directeur Benelux “We zijn heel zuinig op onze kosten. De directie reist bijvoorbee­ld met de trein in plaats van het vliegtuig.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO'S VICTORIANO MORENO ?? In de Primarkves­tiging starten Melek Donmez, Frederik Fierens, Cindy Leysen en Khaled Sheikh maandag met een nieuwe job.
FOTO'S VICTORIANO MORENO In de Primarkves­tiging starten Melek Donmez, Frederik Fierens, Cindy Leysen en Khaled Sheikh maandag met een nieuwe job.
 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium