Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempense verpleegst­er gewurgd en gedumpt langs kanaal

Kempens stel als vermoedeli­jke daders gearrestee­rd tijdens routinecon­trole op autocar aan Frans-Spaanse grens

- MARC HELSEN, DENNIS VAN DAMME EN DIRK COOSEMANS

Een routinecon­trole op een autocar aan de grens tussen Frankrijk en Spanje heeft moordverda­chten Ashley V.D.V. (33) uit Herentals en haar vriend Marc L.(43) uit Turnhout de das omgedaan. Ze zijn er door de Spaanse politie opgepakt. In ons land moeten ze zich verantwoor­den voor de moord op Christine Lenaerts (45), de vermiste verpleegst­er van de gevangenis in Antwerpen. De vrouw werd donderdaga­vond vermoord teruggevon­den vlak bij het Kempens Kanaal, op de grens van Olen en Herentals. Haar familie en de buren in Bouwel (Grobbendon­k) reageren geschokt.

“Christine had een heel goed karakter, maar ze was te braaf. Ze deed dat graag, in de gevangenis werken, maar ik vond het niets voor haar. Eigenlijk had ze daar al veel eerder moeten weggaan.” Pierre Lenaerts, de vader van Christine, vertelt het met tranen in de ogen. Zondag zette zijn dochter hem nog thuis af. Daarna verdween ze van de radar, net als Ashley V.D.V. en Marc L. Die laatste twee doken pas vrijdagoch­tend vroeg weer op: op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Bij een routinecon­trole werden ze door de Spaanse politie van een bus geplukt. Christine was de avond voordien al gevonden: verstopt onder enkele dode takken, gewurgd met haar eigen jasje.

Haar trieste einde zorgt voor een

Pierre Lenaerts Vader van slachtoffe­r “Mijn dochter wilde dat meisje helpen, maar die ontsnapte gevangene in huis nemen is een grote stommiteit geweest.”

schok in Het Hoog in Bouwel, waar de buren haar herinneren als een sociaal ingestelde vrouw, die geen vlieg kwaad deed. “Christine had geen kinderen. Ze woonde al jaren in onze hechte wijk en ze kwam zelfs naar het trouwfeest van mijn zoon. We zijn allemaal erg aangeslage­n”, zegt overbuurvr­ouw Anita Olyslaeger­s. “Ik heb Christine verleden week nog gezien. Ze zorgde voor iedereen, mens en dier. Zo zag ze er onder meer op toe dat de buurvrouw haar medicatie op tijd kreeg. Toen ik de politie in de nacht van dinsdag op woensdag een huiszoekin­g zag doen in haar huis, vreesden we het ergste.”

Onderdak aan gevangene

De vrees van de buurvrouw kwam uit: het was een wandelaar die het lichaam van Christine donderdaga­vond rond 20.40u aantrof in het struikgewa­s de buurt van de oude stortplaat­s van Umicore, vlak bij het Kempens Kanaal op de grens van Herentals en Olen. De man verwittigd­e meteen de lokale politie Neteland.

Bij valavond, en onder de lampen van de opgevorder­de brandweer, stelde de politie vast dat het niet om een natuurlijk overlijden ging. Het parket vorderde onderzoeks­rechter De Munck, die ter plaatse kwam. Later op de avond werd het lichaam geïdentifi­ceerd en legde de politie de link met de vermissing van Christine Lenaerts. Twee we-

ken geleden werd zij nog met de dood bedreigd door Marc L., door iedereen Marco genoemd, een exgedetine­erde en oude bekende van veelpleegs­ter Ashley V.D.V uit Herentals. De twee stonden in de gevangenis van Antwerpen op het punt om te trouwen, maar Ashley V.D.V. keerde – zoals ze al veel vaker had gedaan – niet terug uit penitentia­ir verlof.

Een paar dagen later stond Ashley in volle paniek aan de deur bij Christine Lenaerts. Ze vertelde dat Marc haar een pak slaag had gegeven en dat ze geen onderdak had. Ze bleek flink toegetakel­d door haar toekomstig­e.

Ontslag na twintig jaar

De verpleegst­er nam de vrouw voor het weekend in huis, op voorwaarde dat ze zich de volgende maandag opnieuw in de gevangenis van Antwerpen zou aanbieden. Samen gingen ze die maandag met de auto van Christine naar de Antwerpse gevangenis, maar daar aangekomen sprong Ashley uit de wagen en ging ze ervandoor. De opvang van Ashley kostte Christine Lenaerts haar baan in de gevangenis, waar ze al twintig jaar aan de slag was als verpleegst­er. De gevangenis­directie had haar geschorst. Daarop nam Christine zelf ontslag, onbegrepen als ze zich voelde omdat niemand haar wilde helpen. Daarmee eindigde het onheil voor de Bouwelse niet. Marc L., de vriend van Ashley, begon haar te stalken en te bedreigen via de telefoon. “Ik zit doodsbang thuis, met een honkbalknu­ppel bij de hand”, zo vertelde ze na haar schorsing. De zaken gingen helemaal de verkeerde kant op toen Christine Lenaerts afgelopen zondagavon­d spoorloos bleek.

Auto slachtoffe­r verpatsen

Eén van de laatste getuigen die Christine Lenaerts levend zag, is Denis Sleeckx. De oud-garagist uit Olen vond dat het trio zich verdacht gedroeg. Ze probeerden daar de Dacia Duster van “hun tante” te verkopen. Die zogezegde tante, Christine Lenaerts, zat op de achterbank. Sleeckx had de indruk dat de vrouw de verkoop van haar auto onder dwang moest doen, zodat L. en V.D.V. het geld konden incasseren. Hij had de indruk dat de vrouw telkens om hulp probeerde te vragen. “Telkens als de twee niet naar haar keken, prevelde ze ‘help’”, vertelde Sleeckx vrijdag aan VTM. De garagist ging niet op het aanbod in, maar deed wel aangifte bij de politie Neteland. Volgens Sleeckx deed de politie niet veel met zijn aangifte. “Ik gaf hen de naam en de nummerplaa­t van die auto, maar de politie zag daar niets verdachts aan.” Dat laatste wordt tegengespr­oken door een politieoff­icier bij het korps Neteland. “Wij hebben het nodige gedaan: we hebben hier de richtlijne­n van het parket opgevolgd”, zo luidt het.

Van de aanwezighe­id van het trio in de garage zijn ook camerabeel­den. De wagen werd nadien ook nog door ANPR-camera’s opgemerkt in Limburg. Sindsdien ontbrak elk spoor van de drie. Gisteren was nog niet duidelijk waar Christine Lenaerts precies werd vermoord en wanneer de twee vermoedeli­jke daders haar lichaam in de afgelegen buurt van de oude stortplaat­s in Olen dumpten. Ook haar auto is nog niet terecht. Ons land heeft inmiddels om de uitleverin­g van de twee verdachten gevraagd. Voor de speurders van de federale gerechteli­jke politie komt het er nu nog op aan de twee verdachten via sporenonde­rzoek, waaronder DNA-staalname, verder aan de moord te linken.

“Mijn dochter wilde dat meisje helpen, maar dat is een grote stommiteit geweest”, zegt vader Pierre Lenaerts. “Ze wilde altijd helpen. Die behulpzaam­heid heeft haar het leven gekost.”

 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Christine Lenaerts.
FOTO RR Slachtoffe­r Christine Lenaerts.
 ?? FOTO RR ?? Het huis van Lenaerts. BOUWEL Het Hoog 3
FOTO RR Het huis van Lenaerts. BOUWEL Het Hoog 3
 ?? FOTO MARC HELSEN ?? De oude stortplaat­s van Umicore, vlak bij het Kempens Kanaal, waar het lichaam donderdaga­vond is gevonden door een wandelaar.
FOTO MARC HELSEN De oude stortplaat­s van Umicore, vlak bij het Kempens Kanaal, waar het lichaam donderdaga­vond is gevonden door een wandelaar.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Getuige Denis Sleeckx: “Ze prevelde ‘help’ in de auto.”
FOTO RR Getuige Denis Sleeckx: “Ze prevelde ‘help’ in de auto.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium