Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hier zijn Groen en N-VA wél dikke vriendjes

Coalities in enkele gemeenten en een district bewijzen dat Vlaams-nationalis­ten en groenen elkaar niet naar het leven hoeven te staan

- DIRK HENDRIKX

Groen en N-VA willen in de stad Antwerpen geen coalitie vormen met elkaar. “Uitgeslote­n”, zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. “Geen haar op mijn hoofd dat daaraan denkt”, zegt ook N-VA-voorzitter Bart De Wever. Uw krant sprak met burgemeest­ers en schepenen van drie gemeenten en een district waar Groen en N-VA wel een coalitie vormen. “Het is juist een voordeel als je met N-VA en Groen bestuurt: je zit mekaar nooit in de weg”, zegt Guido Vaganée (N-VA), burgemeest­er van Bonheiden. “Het gaat om een ander kiezerspot­entieel, zodat de twee partijen zich maximaal kunnen profileren.”

Een coalitie met N-VA en Groen in Antwerpen? “Uitgeslote­n”, zei Meyrem Almaci. “Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt”, riposteerd­e Bart De Wever. Voor de scherpzinn­ige politieke waarnemer is het duidelijk: het water is diep tussen beide partijen. Alhoewel.

In enkele gemeenten in de provincie en ook in een paar Antwerpse districten gaat het juist heel goed tussen groenen en Vlaams-nationalis­ten. Zo besturen N-VAburgemee­sters in Edegem, Bonheiden en Duffel samen met Groen-schepenen en zijn zowel de Vlaams-nationalis­tische burgemeest­ers als de groenminne­nde schepenen daar erg tevreden over, zo stelden wij vast. Hetzelfde geldt voor het district Antwerpen – jawel, onder de neus van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) – waar N-VA-districtsv­oorzitter Paul Cordy trots vermeldt hoeveel bomen er wel niet zijn bijgekomen.

Voor een goed begrip: de stad Antwerpen telt negen districten. Het district Antwerpen is het grootste en strekt zich uit van de Luchtbal over de oude binnenstad en het Zuid tot voorbij het Kiel. Nog voor een goed begrip: de totale begroting van alle districten – die alleen verantwoor­delijk zijn voor lichte bevoegdhed­en als Sport en Jeugd – bedraagt maar 2% van de stadsbegro­ting. De grote dossiers zoals sociaal beleid en veiligheid zitten op het hogere, stedelijke niveau. Heel veel stellen de districten – met alle respect – dus niet voor.

Elkaar wat gunnen

Maar toch. Het is hartverwar­mend om te horen hoe goed N-VA’ers en Groenen het soms met mekaar kunnen vinden, ver van de nijdige uithalen tussen hun voorzitter­s en op veilige afstand van de nationale politieke stormen. Sterker nog, in de vier coalities waar we polsten, is de sfeer zo opperbest dat ze graag met elkaar verder willen. De opgave is natuurlijk wel wat simpeler. Zo zijn de verhouding­en duidelijk, met vier keer N-VA met voorsprong als de grootste partij van de twee. Tot echte duels om de sjerp zal het dus zo gauw niet komen. En dichtbij de inwoners spelen vooral pragmatisc­he overweging­en. Niemand is tégen meer groen en meer veiligheid. Tenslotte spelen lastige dossiers zoals Oosterweel en migratie zich grotendeel­s af op hogere echelons.

Een rode draad in de verhalen is het belang van goede onderlinge relaties. Elkaar vertrouwen en wat gunnen, daar begint het mee. Of die boodschap op een hoger niveau ter harte zal worden genomen, is twijfelach­tig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium