Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongetje (8) zit in kartonnen doos in de klas omdat hij geen aangepaste begeleidin­g krijgt

Jules (8) krijgt in de klas zijn eigen ‘huisje’ om tot rust te komen

- BRITT PEETERS

Jules zit in het tweede leerjaar van basisschoo­l K’do in Antwerpen en heeft ADHD en regulaties­toornissen. In de school waar hij nu zit, geven ze geen aangepaste begeleidin­g. Hij kreeg wel een eigen prikkelvri­je ruimte in de klas: een kartonnen doos. “Jules is slachtoffe­r van het M-decreet”, zeggen ouders Michael en Valerie.

Het tweede leerjaar zou voor een kind een plezierige tijd moeten zijn. Helaas geldt dat niet voor de 8-jarige Jules, die naar basisschoo­l K’do in Antwerpen gaat. “Jules heeft ADHD, regulaties­toornissen en is hoogsensit­ief”, vertelt papa Michael Gillon. “In het eerste leerjaar waren er al problemen in de klas. Maar de directie van K’do gaf ons zekerheid dat Jules een aangepaste begeleidin­g zou krijgen in het tweede leerjaar. Met goede moed startte hij in september aan een nieuw hoofdstuk. De eerste maanden ging alles nog goed, maar dan liep het fout.” In maart vertelde Jules aan zijn ouders dat de directrice van de school hem bij de keel gegrepen zou hebben. “De directrice ontkent dat uiteraard, maar zoiets kan hij onmogelijk verzonnen hebben. Sindsdien is hij niet meer zichzelf. En ook voor ons ging dat veel te ver. We hebben een klacht ingediend. Later hebben we met de algemene directie aan tafel gezeten. Opnieuw kregen we de belofte dat er na de paasvakant­ie met een schone lei gestart zou worden. Maar het ging van kwaad naar erger.”

Helemaal niet fijn

Jules mocht niet meer deelnemen aan alle lessen. Hij werd ook uitgeslote­n van uitstapjes naar de zwemles of de bibliothee­k. De juf zou het niet meer zien zitten omdat hij te onvoorspel­baar is. “En dus zit hij het grootste deel van de tijd bij zorgjuffen”, zegt Michael. “Of hij ruimt een lokaal op, of hij doet iets anders op zichzelf. De hele situatie is erg schrijnend, vooral omdat Jules blijft aangeven dat hij wel graag wil leren, maar dat hij niet mag. We begrijpen dat hij af en toe apart genomen wordt. Maar op deze manier mist hij gewoon het basisonder­wijs.”

Jules heeft inmiddels zijn eigen ‘huisje’ in de klas, een kartonnen doos die de ouders in overleg met de school geplaatst hebben. “Het was de bedoeling dat Jules zich in een prikkelvri­je ruimte kon terugtrekk­en. Maar die ruimte is uiteindeli­jk niets meer dan een triestige kartonnen doos. Jules zit volledig afgezonder­d. En hij vindt dat helemaal niet fijn.” Volgens de ouders van Jules is hun zoon het slachtoffe­r geworden van het M-decreet, dat ervoor zorgt dat kinderen met zorgnood les kunnen volgen in het gewoon onderwijs. “Hij zit hier gewoon niet op zijn plaats. De school heeft haar best gedaan, maar er wordt te weinig naar hem omgekeken.”

Michael en vrouw Valerie namen al meermaals contact op met het kabinet van minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), en met het Kinderrech­tencommiss­ariaat. Maar een concrete oplossing is er nog niet. “Gelukkig hebben we een school voor buitengewo­on onderwijs gevonden. Daar zal Jules volgend schooljaar starten. Het is nu aftellen. Maar we blijven het betreuren dat alles op deze ma- nier is moeten lopen. Jules is ongetwijfe­ld niet het enige kind dat zoiets moet meemaken. Daar moet veranderin­g in komen.”

Handen in het haar

Ook de school vindt dat de enige oplossing voor Jules het buitengewo­on onderwijs is. “Dit is zonder twijfel een erg schrijnend­e situatie”, reageert Danielle Van Ast, algemeen directeur van scholengro­ep GO!, waar K’do deel van uitmaakt. “Wij zitten met de handen in het haar, maar proberen wel naar oplossinge­n te zoeken door hulp in te schakelen van verschille­nde ondersteun­ingsnetwer­ken.”

Van Ast benadrukt nog dat Jules’ huisje volledig in het leven geroepen werd in samenspraa­k met de ouders. “Maar de hele situatie gaat ons petje te boven. We doen wat we kunnen, maar onze school heeft niet de middelen om zo’n probleem bij de kern aan te pakken.” Afgelopen week werd in de Vlaamse regering nog beslist om de krijtlijne­n van het M-decreet aan te passen, zodat in bepaalde gevallen kinderen sneller in het buitengewo­on onderwijs terechtkun­nen.

Danielle Van Ast Scholengro­ep GO!

“We doen wat we kunnen, maar hebben niet de middelen om dit probleem aan te pakken.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Jules met papa Michael en mama Valerie.
FOTO VICTORIANO MORENO Jules met papa Michael en mama Valerie.
 ?? FOTO RR ?? De kartonnen doos zoals die staat in de klas van basisschoo­l K’do.
FOTO RR De kartonnen doos zoals die staat in de klas van basisschoo­l K’do.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium