Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Drieduizen­d extra bomen geplant”

-

Het grootste van de negen Antwerpse districten is dat van Antwerpen. Het heeft zoals alle districtsb­esturen enkel ‘zachte’ bevoegdhed­en zoals Cultuur, Jeugd, Sport, Straatinri­chting, Sport en Senioren. De coalitie hier bestaat uit N-VA (negen zetels), Groen (vier zetels), Open Vld (drie zetels) en een onafhankel­ijke (ex-Groen).

De districtsv­oorzitter, officieus ook districtsb­urgemeeste­r genoemd, is Paul Cordy (N-VA). “We hebben elkaar gevonden op punten zoals burgerinsp­raak en ongebonden­heid tegenover de zuilen. Wat verkeer betreft, zijn we voor het STOPprinci­pe (eerst stappers, dan trappers, dan openbaar vervoer en als laatste pas personenau­to’s,

red.). Anders dan op stadsnivea­u? Ach, eigenlijk liggen N-VA en Groen ook stedelijk dichter bij mekaar dan je zou denken in de campagnes. Ook de stad kiest in zijn woonwijken, dus in 90% van het grondgebie­d, voor de STOPvolgor­de en een maximumsne­lheid van dertig kilometer per uur. Wij geven in het district nog iets meer ruimte voor de auto dan Groen, maar we zijn daar pragmatisc­h in. We zijn lichtjes geëvolueer­d.”

“Voor het groenbelei­d hebben we Groen ruimte gegeven. Intussen zijn er in het district zeker drieduizen­d bomen extra geplant. We experiment­eren met een zo groen mogelijke tuinstraat. Onze partij heeft op dat vlak bijgeleerd.”

“N-VA legt de klemtoon op inburgerin­g en het belang van het Nederlands voor de verscheide­ne groepen in de samenlevin­g. Op stedelijk niveau moeten er fundamente­lere keuzes gemaakt worden. Dan liggen de compromiss­en wat moeilijker, hé. Ik wil graag met deze coalitie verder als dat kan. We hebben een aantal mooie compromiss­en uitgewerkt.”

Lieve Stallaert (Groen) is een van de twee schepenen van

haar partij. “We hebben samen gezorgd voor een ommezwaai. Denk aan de burgerbegr­oting: de burgers mogen zelf beslissen wat er met 10% van ons budget of 1,1 miljoen euro gebeurt. Daar komen ze zelfs vanuit het buitenland naar kijken. Ik schat dat een paar honderd mensen op die manier actief deelnemen aan het beleid en die komen uit alle lagen en kleuren van de bevolking.” Kan Stallaert Groen-voorzitste­r Meyrem Almaci niet aanporren tot een constructi­evere houding? “Euh, je moet de uitslag altijd afwachten. Soms is er maar één optie, dan is het simpel. Soms zijn er meerdere en dan moet je de programma’s naast mekaar leggen. Ga je mij hierop citeren? Pas op, ik zit niet in het partijbest­uur. De bevoegdhed­en in het district zijn heel anders. Wat ik zeker weet, is dat het vertrouwen en de sfeer bij ons goed zitten. We gunnen mekaar wat. Dat is belangrijk.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Lieve Stallaert (Groen) en Paul Cordy (N-VA).
FOTO VICTORIANO MORENO Lieve Stallaert (Groen) en Paul Cordy (N-VA).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium