Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Allebei profileren op eigen thema’s”

-

In Bonheiden, in de schaduw van Mechelen, heerst een coalitie met N-VA (burgemeest­er en een schepen), CD&V (drie schepenen) en Groen (twee schepenen).

Burgemeest­er is N-VA’er Guido

Vaganée. “Landelijk ligt het anders dan gemeenteli­jk. Hier verloopt de samenwerki­ng wonderwel. Het is juist een voordeel als je met N-VA en Groen bestuurt: je zit elkaar nooit in de weg. Het gaat om een ander kiezerspot­entieel, zodat de twee partijen zich maximaal kunnen profileren.” “We vinden mekaar rond verschille­nde duurzame principes, zoals het fietsbelei­d. Dat lijkt een groen thema, maar dat is het natuurlijk niet. Vroeger, nog lang voor de groenen er waren, was Bonheiden Volksunieg­ebied en dat was toen eigenlijk de eerste Vlaamse ecologisch­e partij. Misschien zet Groen nog wel iets meer in op milieuthem­a’s, wij op veiligheid en financiën. Maar we geven mekaar de ruimte.” “We hebben in de voorbije jaren nooit moeten stemmen in het schepencol­lege. Alle beslissing­en zijn eenparig genomen. Zodra je begint te stemmen, zijn er winnaars en verliezers en uiteindeli­jk verliest iedereen. We zitten met een dynamisch, jong team en we hopen dat verder te kunnen zetten.”

“Nee, de partijleid­ing moeit zich daar niet mee, zolang je geen gekke dingen doet en met PVDA in zee gaat bijvoorbee­ld. Dat het met de partijkops­tukken niet lukt, heeft met profilerin­g en strategie te maken, denk ik. Ik ben er zeker van dat De Wever best wel met iedereen door één deur kan.”

Barbara Maes is schepen voor Groen. En ook nog kleuterlei­dster, overigens. “Ik denk dat we het geluk hebben dat we qua karakter goed overeenkom­en. Dat heb je wel vaker bij lokale besturen. Je moet samenwerke­n in kleiner verband. Nationale belangen spelen dan minder. Het gaat toch om mensen die bereid zijn om zich in te zetten voor hun gemeenscha­p, dat moet je waarderen.” “We hebben doorheen de jaren ook respect gekregen voor elkaars expertise. De een staat sterk in mobiliteit – dat is vooral het terrein van de burgemeest­er – en de ander in milieu. Dan komt het erop aan om de ander niet te gaan tegenwerke­n op zijn terrein.”

“Het is geven en nemen, constructi­ef blijven, mekaar de pluimen gunnen. En niet zomaar kritiek hebben en iets afkeuren, maar altijd een alternatie­f voorstelle­n. Anders eindigt het onvermijde­lijk met wederzijds­e frustratie­s. Dat hebben we hier met Groen altijd gedaan. N-VA is hier dubbel zo groot als wij, maar we gaan toch niet tegen hen campagne voeren. We gaan uit van onze eigen troeven.”

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Guido Vaganée (N-VA) en Barbare Maes (Groen).
FOTO GIL PLAQUET Guido Vaganée (N-VA) en Barbare Maes (Groen).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium