Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mazoutkete­l en zonneboile­r: een winnend team

Is je mazoutkete­l aan vervanging toe? Vanaf nu kan je zelf berekenen of een combi met een zonneboile­r ook voor jou de beste oplossing is.

-

De meest recente vergelijke­nde energiestu­die van Informazou­t toonde al aan dat de vervanging van een oude mazoutkete­l door een condensere­nde HR-ketel (Hoog Rendement) in combinatie met een zonneboile­r dé duurzame oplossing is. Deze studie vertrok van de parameters van een gemiddelde Belgische woning: een totale oppervlakt­e van 180 m², drie gevels en twee verdieping­en, bewoond door een gezin van vier personen. Maar niet iedereen woont in een (semi-) vrijstaand­e woning en ook warmtevraa­g en gezinssame­nstellinge­n variëren sterk. Om de beste keuze te vinden in jouw specifieke situatie is de bespaarsim­ulator (informazou­t.be/nl/tools/bespaarsim­ulator) nu uitgebreid met de extensie zonneboile­r. In de tool kan je de juiste parameters van jouw woning ingeven.

VERVANGING OF UITBREIDIN­G?

De tool is ook zo aangepast dat hij niet alleen informatie geeft over de complete vervanging van een installati­e, maar ook over de uitbreidin­g van een bestaande installati­e. De oude tool focuste op de besparing op financieel en milieuvlak bij vervanging van een oude ketel door een nieuwe condensere­nde ketel. De nieuwe tool berekent ook de mogelijke besparing bij de combinatie van een nieuwe mazoutkete­l en een zonneboile­r voor sanitair warm water (SWW). En als je al over een condensere­nde mazoutkete­l beschikt, kan je de extra besparing en CO2-reductie berekenen indien je deze ketel zou koppelen aan een zonneboile­r SWW.

HOE WERKT HET?

Om de mogelijke besparing te berekenen, moet je een paar eenvoudig raadpleegb­are gegevens intikken, over je jaarlijks verbruik, het type ketel, het vermogen, je gebruikspa­troon en of je al dan niet van bijverwarm­ing gebruik maakt. Na het invoeren van deze gegevens kom je onmiddelli­jk te weten hoeveel je kan besparen door ook je SWW-boiler te vervangen door een SWW-zonneboile­r. De module vermeldt het geschatte nieuwe jaarverbru­ik en jouw besparing zowel in liter, als in procent, als in euro’s. De bespaarsim­ulator ver- meldt ook hoeveel minder CO en NO je 2 x installati­e na deze ingreep zal uitstoten.

TERUGVERDI­ENTIJD EN RENDEMENT

Een nieuwe installati­e is uiteraard niet gratis. Daarom is het belangrijk om weten wat de terugverdi­entijd is. Dat cijfer geeft aan op hoeveel jaar je de meerkost van een nieuwe mazoutkete­l plus eventuele zonneboile­r terugverdi­ent doordat je elk jaar minder mazout verbruikt. Belangrijk daarbij is om ook te kijken naar het rendement of de interest van je investerin­g. Dat is een manier om het resultaat van verschille­nde mogelijke investerin­gen met elkaar te vergelijke­n en de juiste keuze te maken. Zo kan je bijvoorbee­ld bekijken wat je geld zou opbrengen wanneer je het op je spaarboekj­e laat staan in vergelijki­ng met wanneer je het in een nieuwe stookoliek­etel al dan niet in combinatie met een zonneboile­r investeert.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium