Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slim renoveren? Isoleer dan eerst uw dak

Een bestaande woning renoveren volgens de nieuwste energiepre­statie-eisen is perfect mogelijk door slim te isoleren. Zo vermijdt u dat er kostbare warmte verloren gaat en maakt u uw woning future proof.

-

De goedkoopst­e energie blijft nog steeds diegene die u niet gebruikt. Maak dus de slimste keuze en kies voor een doorgedrev­en isolatie van uw dak. UNILIN biedt drie mogelijke oplossinge­n voor dakisolati­e van hellende daken.

WAAROM STARTEN MET HET DAK?

Wist u dat door een niet-geïsoleerd dak 30% van de warmte uit uw huis verdwijnt? Door het dak goed te isoleren zorgt u er dus voor dat er veel minder warmte verloren gaat. Uw huis blijft warmer in de winter en koeler in de zomer. Goed en dikker isoleren is de meeste rendabele oplossing op lange termijn. Uiteraard helpen ook hernieuwba­re technieken (zoals zonneboile­rs en warmtepomp­en) ervoor dat uw energiefac­tuur daalt, maar door te investeren in de bouwschil (isolatie, ramen, beglazing, schrijnwer­k) blijft bovendien de waarde van uw woning behouden. Dat is mooi meegenomen bij de verkoop van uw woning in de (verre) toekomst. Een goed geïsoleerd en luchtdicht dak zorgt bovendien voor minder tocht in uw huis. Ook het aantal koude hoekjes in huis vermindert hierdoor. Degelijke isolatie verbetert uw wooncomfor­t dus op verschille­nde manieren. UNILIN heeft voor elk soort hellend dak de gepaste oplossing. Naargelang de staat van uw dak zijn er drie scenario’s mogelijk.

1. ONDERDAK AANWEZIG? NA-ISOLEREN MET RENOTHERM

RENOTHERM is een slanke PIR-isolatiepl­aat met een geïntegree­rd dampscherm en een afwerkings­plaat (gipskarton of OSB) die reeds bevestigd is aan de isolatie. Deze plaat bevestig je aan de kepers, aan de binnenkant van het dak. Zo verkrijg je een isolatiesc­hild zonder onderbreki­ngen en bekom je niet alleen een optimale U-waarde maar ook een perfect afgewerkte leefruimte. De RENOTHERM-platen met OSB-afwerking zijn uitermate geschikt voor de zoldervloe­r. UNILIN raadt wel aan om de RENOTHERM-platen enkel te gebruiken als er een onderdak aanwezig is. Want zonder onderdak bestaat er een kleine kans dat er water binnen sijpelt en op de isolatie terechtkom­t waardoor de isolatiewa­arde teniet wordt gedaan.

2. GEEN ONDERDAK OF EEN AFGEWERKTE ZOLDER? KIES VOOR UTHERM SARKING

Hebt u geen onderdak of is uw zolder al afgewerkt en wenst u toch nog na te isoleren? Kies er dan voor om uw dak te isoleren langs de buitenkant met een UTHERM SARKING-plaat. Bij een klassiek dak wordt meestal minerale wol aangebrach­t tussen de dragende structuur aan de binnenkant van het dak. Het nadeel is dat de kepers of spanten het isolatiesc­hild doorbreken, waardoor er koudebrugg­en ontstaan die de isolatiepr­estaties vermindere­n. Dat is niet zo bij een dak dat geïsoleerd wordt volgens het Sarking-principe, waar isolatiepl­aten bovenop de draagstruc­tuur komen, aan de buitenkant van het dak. Deze werkwijze sluit koudebrugg­en nagenoeg volledig uit en zorgt tegelijker­tijd voor een luchtdicht isolatiesc­hild.

3. DOORGEDREV­EN DAKRENOVAT­IE? GA VOOR ECOON DAKELEMENT­EN

Is het dak volledig aan vernieuwin­g toe, kies dan voor ECOON-dakelement­en van UNILIN. Dakelement­en zijn op maat gemaakte panelen die isolatie, kepers, onderdak en binnenafwe­rking combineren in een all-in-one bouwconcep­t voor hellende daken met gordingen – horizontal­e balken van muur tot muur. Je kan met deze aanpak een U-waarde van 0,11 W/ m2K bekomen. Zo behoren ECOON-dakelement­en tot de meest energie-efficiënte toepassing­en voor dakisolati­e op de markt. Daarnaast is een dak met dakelement­en naar schatting 15% goedkoper dan een traditione­el spantendak, terwijl het op het vlak van kwaliteit, luchtdicht­heid en isolatiewa­arde véél beter presteert. Bent u geïnteress­eerd in één van onze oplossinge­n? Neem contact met op met uw profession­ele bouwhandel­aar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium