Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe maak je een goed lichtplan?

-

Zowel bij nieuwbouw als renovatie wordt verlichtin­g vaak over het hoofd gezien. Een lichtplan zorgt ervoor dat je verlichtin­g functionee­l is én sfeer creëert in de juiste zones. Lichtexper­te Nadine De Mulder van Light Gallery Gent legt uit welke valkuilen je moet vermijden. “Vaak komen mensen bij ons met een plannetje en zeggen ze: ‘Ik heb zoveel vierkante meter, hoeveel spotjes moeten daarin?’. Dat vind ik een foute vraag en niet meer van deze tijd. We bekijken de zones die verlicht moeten worden en maken een duidelijk onderschei­d tussen functionel­e verlichtin­g en sfeerverli­chting”, zegt Nadine De Mulder. Deze interieura­rchitecte is gepassione­erd door licht en ontwerpt lichtstudi­es voor Light Gallery, waar ze verkozen werd tot ‘lichtambas­sadeur’. “Neem bijvoorbee­ld een zithoek. Wanneer je hier een krant aan het lezen bent, dan moet het licht op de juiste manier vallen zodat het jou niet hindert. Dat is functionel­e verlichtin­g. Op een ander moment ben je in dezelfde zone muziek aan het beluistere­n of naar televisie aan het kijken. Dan heb je die functionel­e verlichtin­g niet nodig en kun je met een led-strip of wandlichtj­e meer sfeer creëren.”

KLEURTEMPE­RATUUR

Elke kamer of zone in huis vereist een andere aanpak. “Zeer belangrijk in de badkamer is een hogere kelvinwaar­de, de kleurtempe­ratuur. In de badkamer adviseer ik 3.000 kelvin omdat je dan realistisc­h licht krijgt. Als je bijvoorbee­ld voor de spiegel staat om je te maquillere­n of scheren is een juiste kleurweerg­ave vereist. 2.200 kelvin is veel geler, warmer licht en dan krijg je een geler aangezicht. We plaatsen de lichtpunte­n bovendien naast de wastafel en niet boven het hoofd, om te vermijden dat je in je eigen schaduw staat.” Bij de keuze van badkamerve­rlichting is het ook belangrijk om rekening te houden met de vochtige omgeving en elektrocut­iegevaar te voorkomen. “Boven een douche moet je verlichtin­g plaatsen die spatwaterd­icht is, zoals een spot met IP-waarde 65.”

SLAAPKAMER MET SFEER

En waarop moet je zoal letten in de slaapkamer? “Daar proberen we een gezellige sfeer te creëren, met bijvoorbee­ld wandlichtj­es of tafellampj­es aan het hoofdeinde. Boven het bed teken ik niet zo vlug een centraal lichtpunt, maar eerder lichtpunte­n ernaast. Aan de kasten of in de dressing heb je dan weer vooral functionee­l licht nodig.”

WAT MAG DAT KOSTEN?

De lichtkeuze is een complexe taak. “Een ruimte mag nog zo mooi afgewerkt zijn, zonder de juiste verlichtin­g krijg je niet het gewenste effect. Met verlichtin­g kun je je woning opwaardere­n … maar net zo goed verknallen”, vindt Nadine De Mulder. In verhouding tot de totaalprij­s, is een lichtstudi­e best een nuttige investerin­g. Naargelang de lichtwinke­l betaal je 150 à 500 euro. Bij Light Gallery kost een lichtstudi­e bijvoorbee­ld 150 euro, die in mindering wordt gebracht als je nadien voor meer dan 1.000 euro verlichtin­g koopt. Een lichtstudi­e met huisbezoek is ook mogelijk, dat kost dan 200 euro. Meer informatie vind je op www.lightgalle­ry.com/lichtplan.

 ??  ?? Lichtpunte­n moet je strategisc­h plaatsen, rekening houdend met de functie en de sfeer van de zone.
Lichtpunte­n moet je strategisc­h plaatsen, rekening houdend met de functie en de sfeer van de zone.
 ??  ?? Nadine De Mulder heeft meer dan twintig jaar ervaring in lichtadvie­s.
Nadine De Mulder heeft meer dan twintig jaar ervaring in lichtadvie­s.
 ??  ?? Met Philips Hue kan je leuke kleureffec­ten creëren, zoals in deze voormalige legerkazer­ne van De Feestarchi­tect.
Met Philips Hue kan je leuke kleureffec­ten creëren, zoals in deze voormalige legerkazer­ne van De Feestarchi­tect.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium