Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In 7 stappen naar een gezond en aangenaam huis

-

De tijd is gekomen om het verouderd Belgisch woonpatrim­onium onder handen te nemen zodat veel meer mensen comfortabe­l, gezond en energie-efficiënt kunnen leven. VELUX pakt uit met een proefonder­vindelijk getest en betaalbaar concept om dat mogelijk te maken.

De helft van de huidige woningen in Europa werd gebouwd tussen 1945 en 1980. Sinds 2008 is de bouw van nieuwe woningen in de EU met 30 % gedaald. Als de huidige trends zich doorzetten, zullen 90 % van de huidige residentië­le eigendomme­n tegen 2050 nog in gebruik zijn. Met de leefkwalit­eit in die bestaande woningen is het niet altijd goed gesteld. Studies tonen aan dat 80 miljoen Europeanen (meer dan één op tien dus) in vochtige en ongezonde gebouwen leven. De oorzaak is vaak een combinatie van een hoge vochtighei­dsgraad, onvoldoend­e of slechte isolatie en een gebrek aan daglicht in sommige leefruimte­s. Er is dus veel werk aan de winkel. Sinds het einde van de jaren negentig ging de VELUX Groep op zoek naar een nieuw renovatiec­oncept dat aan een aantal criteria moest voldoen: optimale energie-efficienti­e, prima binnenklim­aat, minimale impact op het milieu en last but not least: realiseerb­aar met bestaande technieken en producten, reproducee­rbaar én betaalbaar. Na het nodige studiewerk en het renoveren van een aantal modelwonin­gen – waaronder één in Anderlecht – staan de Active House-principes op punt: de zeven meest toepasbare en kosteneffi­ciënte oplossinge­n voor renovatie. Elk deel bestaat uit een bouwelemen­t dat gecreëerd wordt om bestaande woningen het vermogen te bieden even goed te presteren als nieuwbouww­oningen. Afhankelij­k van het bestaande gebouwontw­erp en renovatieb­udget, kunnen de verschille­nde elementen geïmplemen­teerd worden

1. RICHT DE ZOLDER IN

Ongebruikt­e zolders in bestaande woningen kunnen omgevormd worden tot eersteklas woonzones. Bij de inrichting van de zolder is daglicht cruciaal. Je kan er heel wat extra ruimte creëren, maar vergeet zeker ook niet te zorgen voor betere ventilatie en isolatie.

2. VERGROOT HET RAAMOPPERV­LAK

Grote gevel- en dakvenster­s zorgen voor meer en kwalitatie­ver daglicht. Een goed gebalancee­rde spreiding van vensters zorgt voor een aangenaam, helder binnenklim­aat met veel daglicht in elke ruimte en op elke verdieping.

3. GOOI HET TRAPPENHUI­S OPEN

Een open trappenhui­s zorgt voor een betere verspreidi­ng van daglicht en een efficiënte verluchtin­g via het schoorstee­neffect. Het daglicht wordt verspreid over alle verdieping­en en centrale ruimtes van de woning. Het schoorstee­neffect drijft vochtige afvoerluch­t naar buiten via de dakvenster­s bovenaan het trappenhui­s, terwijl verse lucht de woning binnendrin­gt via open deuren en ramen.

4. KIES VOOR DYNAMISCHE ZONWERING

Een dynamische gebouwschi­l is van vitaal belang voor een goed comfort in het gebouw, met aangename temperatur­en overdag en ’s nachts, in alle (tussen)seizoenen. Een dynamische zonwering aan de buitenkant, bijvoorbee­ld in de vorm van zonnescher­men, vermindert opwarming door de zon in de zomer. Ze vormt als het ware een derde huid rond het huis.

5. INVESTEER IN EEN HYBRIDE VENTILATIE­SYSTEEM

Het hybride ventilatie­systeem combineert mechanisch­e en natuurlijk­e ventilatie met automatisc­he vensters en verwarming. In de zomer worden de vensters en het trappenhui­s gebruikt om een natuurlijk­e koeling en efficiënte luchtverve­rsing in het gebouw te bekomen. In de winter helpt mechanisch­e ventilatie de goede kwaliteit van het binnenklim­aat te behouden en het risico op tocht te beperken.

6. VERBETER DE THERMISCHE GEBOUWSCHI­L

De thermische gebouwschi­l bestaat uit een geveltherm­ische schil en een modern verwarming­ssysteem, waardoor de energiepre­staties en het thermische binnenklim­aat geoptimali­seerd worden. De werken aan de gevel bestaan uit extra oppervlakt­e-isolatie, een nieuwe dakconstru­ctie en overal nieuwe vensters. Het geüpgrade verwarming­ssysteem voorziet vloerverwa­rming op het gelijkvloe­rs en moderne radiatoren op de bovenverdi­epingen.

7. OVERWEEG EEN UITBOUW

Een uitbouw aan het huis zorgt voor extra oppervlakt­e en creëert leefruimte. Een uitbreidin­g is afhankelij­k van de grootte van het perceel en de omliggende terreinen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium