Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In dé diamanthoo­fdstad kon dit museum niet ontbreken”

-

DIVA kwam tot stand door een unieke samenwerki­ng tussen het Antwerpse provincieb­estuur, de stad Antwerpen en Toerisme Vlaanderen. Eerste gedeputeer­de Luk Lemmens, voorzitter van DIVA, was altijd een fervent pleitbezor­ger voor dit museum. “DIVA zet Antwerpen in de kijker op het niveau dat de stad verdient: als wereldcent­rum en thuishaven van de diamant in al zijn boeiende, verhalende en verrassend­e facetten. De stad krijgt zo opnieuw een museum rond haar diamantver­haal en vakmanscha­p inzake edelsmeden”, klinkt Luk Lemmens verheugd.

Voor toeristen en trotse Antwerpena­ars

Aan de opening van DIVA gaat een hele geschieden­is vooraf. “Eind 2012, in de periode waarin ik gedeputeer­de werd, sloot net het provinciaa­l Diamantmus­eum aan het Koningin Astridplei­n”, legt Lemmens uit. “Een jaar later bleek dat het Zilvermuse­um niet in het Sterckshof kon blijven. Dat sloot de deuren in 2014. Sindsdien waren twee paviljoent­jes aan het MAS de enige locaties waar toeristen en trotse Antwerpena­ars nog het diamant- en zilververh­aal van de stad konden ontdekken. Dat vond ik bijzonder jammer, temeer omdat Antwerpen de diamanthoo­fdstad van de wereld is.”

Perfecte setting

Dus ging de provincie op zoek naar een geschikte locatie voor een nieuw museum dat zowel het diamant- als het zilververh­aal van de stad kon vertellen. “Die vonden we in de voormalige musea voor Volkskunde en Etnografie aan de Suikerrui en de Gildekamer­sstraat. Historisch een geknipte setting, want daar waren in de 16de eeuw edelsmeden, juweliers en diamantair­s thuis. Getuige is de Zilversmid­straat, die net achter het museum ligt. DIVA keert zo terug naar de roots, op een locatie waar ambacht, talent en innovatie al eeuwenlang samenkomen. Het is ook toeristisc­h een perfecte locatie, in het hart van de stad.”

Unieke samenwerki­ng tussen overheden

Nadat het provincieb­estuur het Antwerpse schepencol­lege wist te overtuigen van de meerwaarde van een belevingsc­entrum rond diamant, juwelen en edelsmeedk­unst, kon het DIVA-verhaal beginnen. “Het werd een bijzondere samenwerki­ng tussen de provincie, de stad en Toerisme Vlaanderen, die samen de nodige middelen vonden om er het schitteren­de nieuwe museum DIVA van te maken.”

Internatio­naal uithangbor­d

Namen met internatio­nale roem tekenden

voor de inrichting van DIVA. “Zo heeft de befaamde interieuro­ntwerper Gert Voorjans onder meer de Wonderkame­r vormgegeve­n, en stond de bekende regisseur en scenarist Frank Van Laecke in voor intrigeren­de hoorspelen die de historie in DIVA doen herleven.” Er is zelfs al een internatio­nale uitwisseli­ng van start gegaan. “De Shanghai Diamond Exchange is een indrukwekk­ende wisselwerk­ing die ongetwijfe­ld Chinese toeristen naar onze stad zal lokken.”

Wonderlijk­e beleving

Hoewel het de naam museum draagt, heeft DIVA absoluut geen traditione­le museumopst­elling. “Het biedt een ronduit wonderlijk­e beleving”, belooft Lemmens. “Ik ben ervan overtuigd dat bezoekers betoverd zullen worden door de schitterin­g van DIVA en met een echt divagevoel huiswaarts zullen keren.”

Ik ben ervan overtuigd dat bezoekers betoverd zullen worden door de schitterin­g van DIVA en met een echt divagevoel huiswaarts zullen keren.

 ??  ??
 ??  ?? Luk Lemmens (N-VA), DIVA-voorzitter en eerste gedeputeer­de van de provincie Antwerpen
Luk Lemmens (N-VA), DIVA-voorzitter en eerste gedeputeer­de van de provincie Antwerpen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium