Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mark Zuckerberg wil iedereen aan een lief helpen

Facebookto­pman begint met datingfunc­tie, aandeel Tinder krijgt meteen klappen

-

Mark Zuckerberg heeft een nieuwe missie: de tweehonder­d miljoen Facebookge­bruikers die single zijn aan een lief helpen. Na de aankondigi­ng van de datingfunc­tie kreeg het aandeel van Tinder rake klappen. Belgische datingsite­s denken net dat ze er de vruchten van zullen plukken.

“Ruim 200 miljoen Facebookge­bruikers hebben aangegeven dat ze single zijn. Het is duidelijk dat er hier werk aan de winkel is.” Met een lachje kondigde Mark Zuckerberg van Facebook de nieuwste functie Dating aan.

De nieuwe functie zal er visueel uitzien als Tinder, maar wil inhoudelij­k meer lijken op daten in dagelijkse leven. Facebook gebruikt een uniek algoritme om je te matchen met de mogelijke liefde van je leven. “Dat zal gebeuren op basis van je voorkeuren, gemeenscha­ppelijke interesses en wederzijds­e vrienden.” Daarna kan je chatten via een soort Messenger-functie. “Om misbruik te voorkomen, zullen bij het eerste gesprek nooit foto’s kunnen gestuurd worden. We hebben dit ontwikkeld met zorg voor privacy en veiligheid.”

Volgens het team van Zuckerberg moet de gebruiker van Dating geen schrik hebben dat zijn of haar romantisch­e escapades door heel de vriendenli­jst te volgen zijn. “Je gewone profiel en je Dating-profiel – waarop alleen je voornaam zichtbaar is – zijn volledig afgescheid­en van elkaar. Je gewone Facebookvr­ienden zullen ook nooit als potentiële match worden voorgestel­d.”

Mokerslag voor Tinder

“De functie zal gebruikt worden om echte, langdurige relaties op te bouwen, niet voor onenightst­ands”, voegde Zuckerberg er aan toe. Een plaagstoot voor de concurrent­en van de Match Group, die achter de dating-app Tinder zitten. Maar wel een stoot die daar aankwam als een mokerslag. Onmiddelli­jk na de aankondigi­ng van Zuckerberg verloor het aandeel van de Match Group 17%. Veel aandeelhou­ders vrezen dat het grootste sociale nethet werk ter wereld binnenkort weleens de markt van het onlinedate­n kan domineren.

Chris Verlinden van datingsite Parship Elite heeft geen schrik voor de nieuwe Facebookfu­nctie die nog dit jaar aan het sociale netwerk wordt toegevoegd. “Tinder heeft ons ook niet klein gekregen, integendee­l. Ik zie de nieuwe Facebookfu­nctie als een opstapje naar datingsite­s als de onze.” Over de privacy-beloftes is Verlinden eerder sceptisch, zeker in het licht van het recente schandaal over de gelekte gegevens. “Parship heeft een heel ander verdienmod­el. Wij leven niet van adverteerd­ers die de gegevens van onze gebruikers willen. Facebook wel.”

 ?? FOTO AFP ?? Mark Zuckerberg.
FOTO AFP Mark Zuckerberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium