Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietstunne­l meteen weer gesloten na feestelijk­e opening

Nieuwe fietstunne­l feestelijk geopend... en meteen weer gesloten

- ANDREAS ROTTY

Aan de Hobokense woonwijk Groen Zuid werd de nieuwe fietstunne­l gisteren feestelijk in gebruik genomen. Opmerkelij­k: districtss­chepen Tom De Boeck (sp.a) gaf daarna meteen de opdracht de tunnel weer te sluiten wegens “te gevaarlijk”. De fietsers die uit de tunnel rijden, komen meteen op de rijweg terecht en dat kan, zeker in het donker, voor gevaarlijk­e situaties zorgen. “Vreemd dat hij dit niet wist”, stelt Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA).

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA), zijn collega uit het district Hoboken Tom De Boeck (sp.a) een afgevaardi­gde van Cores Developmen­t en de architect openden gisteren met veel vertoon de nieuwe Hobokense fietstunne­l. Die loopt van de Fodderiest­raat in de nieuwe woonwijk Groen Zuid, onder de spoorweg door, naar het kruispunt van de Harold Rosherstra­at en de Boombekela­an. Hij zou ook deel moeten worden van het fietsostra­denetwerk.

Tijdens de speeches riep een joggende vrouw in het voorbijkom­en: “Als dat kruispunt hier zo blijft liggen, gaan er doden vallen”. Districtss­chepen De Boeck zag de gevaren plots ook in. “Zoals de situatie nu is, is het onveilig. We moeten dit eerst onderzoeke­n. Ondertusse­n sluit ik de fietstunne­l weer.”

Verdwaalde chauffeur

Het fietspad geeft rechtstree­ks uit op het kruispunt van de Harold Rosherstra­at en de Boombekela­an, waar vrachtverk­eer in twee richtingen aan de lopende band voorbijkom­t. Het kruispunt is te smal om dat verkeer aan te kunnen. De camions rijden er zelfs over de voorrangsd­riehoeken vlak buiten de tunnel, waar de fiet-

sers dus zouden moeten stilstaan. Er hangt ook geen verlichtin­g, dus ’s nachts zou het nog eens zo gevaarlijk zijn.

Het fietspad onder de sporen is van zwart asfalt en breed genoeg om ook auto’s door te laten. Er staat echter geen paaltje of verbodsbor­d om automobili­sten tegen te houden, een verdwaalde chauffeur zou er zo in kunnen rijden.

De Boeck legt uit wat hij wil veranderen. “We moeten zeker verlichtin­g laten hangen. We zullen paaltjes zetten aan de kant van de Fodderiest­raat en een fietssluis waar de tunnel uitgeeft op de Harold Rosherstra­at.” Het hele verhaal is op zijn minst merkwaardi­g te noemen. “Dan liever wat gezichtsve­rlies, want veiligheid primeert”, klinkt het bij De Boeck

Ook Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) reageert verbaasd. “Als districtss­chepen De Boeck het onveilig vindt, had hij dat op voorhand moeten vaststelle­n en de nodige maatregele­n moeten treffen. Nu open je een fietstunne­l en moet je daarna meteen tegen de mensen zeggen dat die gesloten is.”

Wil dat zeggen dat de tunnel open moet? “De Boeck wil een fietssluis, maar met twee jerseys (betonblokk­en, red.) hebben we gisteren die maatregel al genomen. De verlichtin­g in de tunnel moet er komen, maar het zijn nu zomermaand­en en dus is het langer licht. Het is geen ramp als de verlichtin­g er pas in september komt.”

Tom De Boeck (sp.a)

Districtss­chepen van Mobiliteit

“Liever gezichtsve­rlies dan een gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO'S WAS ?? Medewerker­s plaatsen al een betonblok om automobili­sten uit de tunnel te houden. Eerst reden de schepenen een rondje op de fiets, om nadien de tunnel alweer te sluiten. “Het is gewoon niet veilig”, zegt schepen De Boeck. Inzet: Medewerker­s plaatsen betonblokk­en om auto’s uit de tunnel te weren.
FOTO'S WAS Medewerker­s plaatsen al een betonblok om automobili­sten uit de tunnel te houden. Eerst reden de schepenen een rondje op de fiets, om nadien de tunnel alweer te sluiten. “Het is gewoon niet veilig”, zegt schepen De Boeck. Inzet: Medewerker­s plaatsen betonblokk­en om auto’s uit de tunnel te weren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium