Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is uw gemeente voorbereid op de vergrijzin­g?

Betaalbaar­heid zorg steeds meer onder druk

- (mf)

Volgens geriater Lucien De Cock

(foto) moeten steden en gemeenten veel meer inspanning­en doen om appartemen­ten en servicefla­ts te bouwen voor senioren. Ook voor de rusthuizen mag er een tandje worden bijgestoke­n. “De babyboomer­s komen er massaal aan en de huidige bejaarden worden steeds ouder.”

Het is een fenomeen dat Lucien De Cock de “vergrijzin­g binnen de vergrijzin­g” noemt. “We weten al heel lang dat de bevolking veroudert en de politiek probeert daar ook rekening mee te houden. Wat men volledig onderschat heeft, is dat er zo massaal veel bejaarden zijn omdat mensen tegenwoord­ig gemakkelij­k 85 of 90 jaar worden. Het is een dubbele vergrijzin­g geworden. Dat is zowel voor de pensioenen als voor ouderenzor­g een probleem.”

In heel wat gemeenten, zoals bijvoorbee­ld Aartselaar, Zoersel, OudTurnhou­t en Zandhoven, steeg het aantal 65-plussers vorig jaar met meer dan 20%. In heel wat Antwerpse gemeenten schommelt het aantal 65-plussers in 2030 rond de 30%.

Dringend bijbouwen

Een ander groot probleem is de betaalbaar­heid van rusthuizen. De duurste steden en gemeenten zijn Schoten, Mortsel, Kasterlee, Boom en Turnhout. Daar liggen de gemiddelde prijzen per maand tussen de 1.963 en de 2.195 euro per maand. “Met een pensioen kun je meestal het rusthuis niet betalen”, zegt Lucien De Cock. “De wachtlijst­en zijn nog altijd groot, al worden ze deels gecamoufle­erd door het grote aantal kortverbli­jven, een tijdelijke opvang na een ziekenhuis­opname.”

De Cock waarschuwt dat er met een snel tempo bijgebouwd moet worden. Niet alleen rusthuizen, maar ook aangepaste woningen voor senioren. “Iedere gemeente zou een plan moeten opstellen voor de komende 25 tot dertig jaar. Let erop dat de nieuwe woningen en rusthuizen goed bereikbaar zijn. Soms zijn er plannen om die aan de rand van de stad te bouwen, maar dan krijg je getto’s en isoleer je mensen volledig. Dat is echt geen goede zaak”, zegt De Cock.

Het baart de geriater ook zorgen dat de ouderensec­tor steeds meer een commerciee­l product wordt, met rusthuizen in handen van beursgenot­eerde bedrijven. “De ouderen van nu behoren tot de bezittende klasse. Dat is in de toekomst niet zo en mensen kunnen ook minder terugvalle­n op familie.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium