Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ar Victor Campenaert­s gaat vol voor roze trui

Europees kampioen Victor Campenaert­s gaat vandaag vol voor roze trui in openingsti­jdrit

- Van onze redacteur in Jeruzalem Jan-Pieter de Vlieger

Europese kampioen tijdrijden mikt in openingsti­jdrit van Giro op leiderstru­i

Bijzondere renner, die Victor Campenaert­s (26). Vorig jaar vroeg hij in de Giro nog of Carlien mee op date wilde, vandaag om exact 15.29u gaat hij in Jeruzalem voor niets minder dan de roze trui. Dat de Europese kampioen daarvoor voorbij Tom Dumoulin en Rohan Dennis moet, is geen bezwaar. “Die mannen trappen wattages waar ik bijlange niet aan kan. Maar ik ben aerodynami­scher.”

Lotto Soudal, de komende drie weken actief onder de naam Lotto Fix All, en uw verslaggev­er vlogen dinsdag in economy naar Jeruzalem, huilende baby’s en drukte makende volwassene­n inbegrepen. Victor Campenaert­s wilde best tijd maken voor een interview aan boord en het onvolpreze­n cabinepers­oneel van SN Brussels stond daarvoor een tijdelijke upgrade naar business toe. In de gewijde stilte achter het gordijntje ziet Campenaert­s twee collega’s van BMC: Jürgen Roelandts met een boek, Loïc Vliegen languit aan het rusten.

Wielrennen gaat om ‘marginal gains’. Moet een renner die de openingsti­jdrit van de Giro wil winnen de verplaatsi­ng naar Israël ook niet in business maken? “Ik vind dit geen onoverkome­lijke vlucht in economy (18.25u23.50u, red.). Ik heb mij ook voorbereid: ik draag steunkouse­n

en heb mijn eigen maaltijd mee.” Zoals elke tijdrijder ben je een perfection­ist. Welke details gaan in deze tijdrit het verschil maken?

“Op zich doe ik geen speciallek­es.

Ik ben voor de Ronde van Romandië wel nog naar de windtunnel geweest om de helm van onze nieuwe leverancie­r HJC te testen. Het mooie was: ik hoefde van die mensen alleen de nieuwe helm te dragen als die beter scoorde op de test. Wat zo bleek te zijn.”

Je postte ook een opvallende foto op Instagram. Je reed op de rollen terwijl op het tv-scherm voor je de beelden van het parcours in Jeruzalem afspeelden.

“Ja, maar dat was enkel maar een video-opname. Er was geen interactie tussen de weerstand op de rollen en het reliëf van het parcours of zo. Hoe ik aan die beelden kom? Dat is eigenlijk

inside informatio­n. (lacht) Maar voor Romandië was ik op stage in de Sierra Nevada, waar toevallig ook Matthias Brändle (van TrekSegafr­edo, red.) zat. Een toffe gast, we kwamen goed overeen en hij heeft mij die beelden gegeven. Dat is heel collegiaal, want stel dat ik hem in de Giro met één seconde had geklopt. (Brändle brak zijn schouderbl­ad bij de verkenning van de proloog in Romandië, red.)”

Je gaat vol voor de roze trui, zeg je. Zoals je nu ook al de olympische tijdrit van Tokio een groot doel noemt. De meeste renners vinden het comfortabe­ler om zonder grote verwachtin­gen aan een koers te beginnen.

“Vorig jaar heb ik voor het EK ook gezegd dat ik wilde winnen. Ik ben best wel stressgevo­elig, maar ik merk tegelijk dat ik onder stress vaak boven mezelf uitstijg. Het is ook grappig, want dan lees

ik vooraf alle commentare­n op het internet. Op Sporza was er vorig jaar voor het EK zo’n poll: Denkt u

dat Campenaert­s kan winnen? Tachtig procent of meer stemde

neen. Tof als je het dan toch kan waar maken.”

Geef de trollen maar eens ongelijk: Dumoulin, Froome, Dennis, Martin, Kiryienka en Van Emden rijden allemaal de Giro. Durf jij te zeggen: daar zet ik mijn voet naast?

“Behalve Roglic en Geraint Thomas zijn alle toppers in het tijdrijden hier, dat klopt. En gasten als Dumoulin en Dennis heb ik nog nooit geklopt in een rechtstree­kse strijd. De wattages die zij trappen, daar kan ik bijlange niet aan. Dennis is voor mij de favoriet, maar anderzijds was ik niet heel erg onder de indruk in Romandië. Ik had daar wat problemen voor mijn proloog. Ik mocht van de UCI niet starten met een speciaal stuur. Desondanks gaf ik maar vier seconden toe op Dennis.

Mijn talent is aerodynami­ca. Ik heb weinig wattagever­lies in de

tuckhoudin­g, waarbij je je schouders naar je oren trekt en tegelijk je kin zo laag mogelijk houdt. Dat is heel belastend voor de nekspieren, maar ik kan die spanning lang volhouden. Ik train er vaak op, in die mate dat mijn prestaties op de weg eronder lijden.”

Wat zou het resultaat zijn van zo’n poll over de tijdrit in de Giro?

“Precies hetzelfde. (lacht) Dat lees ik nu ook overal: Weet Campenaert­s wel wie er in Israël allemaal aan de start komt?”

Tim Wellens verlengde deze week zijn contract bij Lotto Soudal. Hij liet weten dat hij en de ploeg zich verder willen ontwikkele­n in het tijdrijden. Dat betekent dat de

knowhow binnen jouw ploeg momenteel nog niet ideaal is.

“Ik ben op dit moment misschien niet optimaal omringd, maar ik krijg bij Lotto Soudal wel alle faciliteit­en. Stel dat ik bij LottoNL-Jumbo was gebleven. Mag ik dan twee dagen voor het einde uit de Ronde van Romandië stappen? Neen, want we willen met Roglic wel het eindklasse­ment winnen, natuurlijk. Mag ik mij vol voorbereid­en op de roze trui in de Giro? Neen, want daarvoor kiezen we Jos van Emden. Of stel dat ik naar Team Sky was gegaan. Gaan die investeren in hoogtestag­es in Colorado om Victor Campenaert­s zijn waterkansj­e te gunnen op de olympische titel tijdrijden? Ook niet, natuurlijk. Binnen Lotto Soudal krijg ik die privileges als enige tijdrittop­per wel.

Bovendien hebben we met Ridley een Belgische fietsconst­ructeur. Ik kan niet zeggen hoe vaak ik daar ondertusse­n ben geweest om te overleggen met die mensen. Ze voorzien uit eigen beweging ook altijd in een speciaal design voor een overwinnin­g. Ja, we hebben al een roze fiets mee naar Israël.

(lacht) Druk? Daar krijg je net moral van als renner.”

Tot slot: welke boodschap staat er straks op je borst? Vorig jaar regelde je een afspraakje met een vriendin middels de tekst ‘Daten, Carlien?’

“Als ik voluit mag gaan in een tijdrit (bij LottoNL-Jumbo moest hij zich vorig jaar sparen voor het

hooggeberg­te, red.), doe ik geen foliekes. Ik heb toen een boete gekregen van de UCI, maar organisato­r RCS heeft er nooit iets van gezegd. Die hebben ook wel gezien dat ik plots elke dag een halfuur vroeger naar het tekenblad moest. Iedereen wilde met mij op de foto.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium