Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen scholen en crèches meer in vuile en lawaaierig­e straten

Milieumaat­regel in stad Antwerpen is Vlaamse primeur

- CHRISTOF WILLOCX

De stad Antwerpen laat geen nieuwe scholen en kinderdagv­erblijven meer toe op plaatsen waar een te grote luchtveron­treiniging of te veel omgevingsl­awaai is. Dat is een primeur in Vlaanderen. Scholen en kinderdagv­erblijven die vandaag al in een wijk met een te grote milieuscha­de liggen, krijgen subsidies voor compensere­nde maatregele­n. “Ze kunnen een onafhankel­ijke expert laten langskomen. De stad betaalt de factuur volledig terug”, zegt Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

De stad Antwerpen verbiedt de oprichting van scholen en kinderdagv­erblijven op plaatsen waar een te grote luchtveron­treiniging of te veel omgevingsl­awaai is. Het is de eerste stad in Vlaanderen die zo’n verbod oplegt. “Toch is dit niet meer dan een lapmiddel”, zegt de bezorgde ouder Toon Callier.

De stad Antwerpen heeft kaarten waarop de luchtkwali­teit en het omgevingsl­awaai per straat staan opgesomd. Die kaarten worden voortaan gebruikt om te beslissen of een nieuwe school of kinderdagv­erblijf in een bepaalde wijk mag komen of niet.

“Op plaatsen waar er meer dan 42 microgram stikstofdi­oxide per kubieke meter is, mogen geen nieuwe scholen of kinderdagv­erblijven worden gebouwd. Er mag ook geen omgevingsl­awaai van meer dan zeventig decibel zijn”, zegt schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Als de waarden net onder die grenzen uitkomen, moeten de nieuwe scholen en kinderdagv­erblijven extra maatregele­n nemen om de hoeveelhei­d stikstofdi­oxide en geluid te beperken. Intensief gebruikte lokalen moeten dan bijvoorbee­ld aan de verkeerslu­we zijde komen.”

Wat gebeurt er met buurten waar er bijvoorbee­ld nood is aan nieuwe kinderdagv­erblijven, maar er geen mogen komen? “Dat aantal buurten is gelukkig beperkt”, zegt Ait Daoud. “De luchtkwali­teit in Antwerpen is er de laatste tijd stevig op vooruit gegaan, mede door de invoering van de lage-emissiezon­e. De kwaliteit is wel nog te slecht op de invalswege­n waar bebouwing is aan beide kanten. Maar dan kan verderop wel een nieuw kinderdagv­erblijf worden geopend.”

Stad geeft subsidies

Volgens de stad liggen vandaag vijf middelbare scholen, elf basisschol­en en acht kinderdagv­erblijven in sterk vervuilde zones, maar ze wil die eerst zelf op de hoogte brengen. Die scholen en kinderdagv­erblijven kunnen door de nieuwe maatregel in principe niet zomaar uitbreiden. Maar ze kunnen wel subsidies krijgen als ze compensere­nde maatregele­n nemen.

“Ze kunnen een aanvraag indienen om een bezoek te krijgen van een onafhankel­ijke expert, die advies geeft over het meest effectieve luchtzuive­ringssyste­em in hun specifieke situatie”, zegt schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld). “De stad betaalt dat systeem dan voor 100% terug. Het geld komt uit de opbrengste­n van de lage-emissiezon­e.”

Scholen en kinderdagv­erblijven moeten het zuiverings­systeem eerst betalen en dan de factuur voorleggen aan de stad. Die factuur wordt binnen de 45 kalenderda­gen terugbetaa­ld.

Ouders sluiten straten af

Intussen sluiten bezorgde ouders al vier weken lang elke vrijdagoch­tend gedurende een kwartier de straten van Antwerpse scholen af voor auto’s. Ze doen dat om aandacht te vragen voor de impact van het verkeer op de luchtkwali­teit.

“Vrijdag sluiten we de straten van vijftien scholen af voor autoverkee­r”, zegt actievoerd­er en ouder Toon Callier. “Het is een goede zaak dat de stad geen nieuwe scholen en kinderdagv­erblijven meer toelaat in te vervuilde en lawaaierig­e zones. Maar dat verandert niets voor de bestaande scholen. Eigenlijk is dit niet meer dan een lapmiddel. De stad zou beter het verkeer terugdring­en en meer snelheidsc­ontroles uitvoeren. Die maatregele­n zouden de leefbaarhe­id meer vooruit helpen.”

 ?? FOTO RR ?? Iedere vrijdag bezetten bezorgde ouders en kinderen de schoolstra­ten om aandacht te vragen voor de luchtkwali­teit.
FOTO RR Iedere vrijdag bezetten bezorgde ouders en kinderen de schoolstra­ten om aandacht te vragen voor de luchtkwali­teit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium