Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps icoon Kipling viert 30-jarig bestaan

Antwerps modebedrij­f Kipling viert dertigste verjaardag met nieuwe CEO en nieuwe collectie

-

Kipling is 30 jaar, of ongeveer toch, en ambitieuze­r dan ooit. Over heel de wereld wordt er elke twee seconden ergens een tas verkocht van het Antwerpse merk. Van New York tot Hongkong is het aapje bekend. Sinds begin dit jaar is een nieuw management aangetrede­n. Dat werd allemaal gevierd in Schelle donderdaga­vond.

Dat gebeurde met een show met dans, glitter en de nieuwste collectie tassen, voor een publiek van 170 journalist­en uit zes Europese landen, bloggers, influencer­s en een rist BV’s, onder wie model Jess Donckers, Tanja Dexters en Tatyana Beloy.

Een verjaardag­sshow kan het strikt genomen niet meer genoemd worden, want het merk Kipling zag het levenslich­t in 1987. Maar omdat begin januari CEO Richard Macey met pensioen ging en opgevolgd werd door de uit Oostenrijk afkomstige Vera Breuer, maakt de firma, nog altijd met hoofdkwart­ier in Bornem, er toch een speciaal feestje van.

“We groeien nog altijd elk jaar met dubbele cijfers”, zegt marketingm­anager Jürgen Derycke. “Daar zijn we best trots op. In de retail is dat echt niet evident.”

België vijfde sterkste markt

De cijfers: Kipling heeft vierhonder­d merkenwink­els in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië, een omzet van 330 miljoen euro en werkt overal samen met andere verdelers, zoals Inno in België. “België is onze vijfde sterkste markt in de wereld”, zegt Jürgen Derycke. “Vooral het schoolaanb­od scoort hier. Eén op de drie rugtassen van lagerescho­olkinderen is van Kipling. Elders doen de tassen voor vrouwen en mannen van boven de 25 jaar het juist goed, met aapjes met aangepast design. In onze nieuwe reeksen die we nu voorstelle­n, mikken we - zeker voor de Belgische markt meer op mannen.”

Het geluk van Tony Gram De geschieden­is van Kipling is

een in

Antwerpen bekend verhaal. In het begin was er de fantasieri­jke designer, zakenman en wereldreiz­iger Xavier Kegels, die de eerste Kiplingtas­sen in gekreukte nylon ontwierp. Hij stampte de zaak uit de grond met twee vennoten.

Dat ging goed. Te goed zelfs. De drie vergaloppe­erden zich en de roemruchte Antwerpse ondernemer Tony Gram moest een eerste keer reddende engel spelen. Gram bracht, naar verluidt met harde hand, vuur in het bedrijf, verkocht de meerderhei­d van de aandelen in 1999 voor een fortuin aan de Zwitserse investeerd­er UBS. In 2002 kocht hij ze, toen het niet wou vlotten, terug voor een appel en een ei, behaalde opnieuw succes en verkocht finaal in 2004 aan de Amerikaans­e modereus VF Corporatio­n, bekend van The North Face, Eastpak, Timberland, Lee en Wrangler. Geschat wordt dat Tony Gram in totaal meer dan 250 miljoen euro heeft verdiend aan de tassen met de aapjes.

Antwerpena­ar Xavier Kegels (65) stapte in 1993 uit het bedrijf en deed zijn krachttoer, vanuit het niets de wereld veroveren,

nog eens over met een gloednieuw merk: Hedgren.

De naam Kipling had hij samen met schoonbroe­r en zakenpartn­er Vincent Haverbeke bedacht, omdat de Britse schrijver Rudyard Kipling, Nobelprijs­winnaar en vooral bekend van het

Jungle Book, toen vijftig jaar dood was en er geen copyright meer rustte op zijn naam. Het pluchen aapje had Kegels op de kop getikt in een winkeltje in Hongkong. “Als ik vandaag een Kiplingtas zie op straat, voel ik dat nog altijd aan als een product van mij”, zei hij eens in deze krant. “Ik verdien er wel niets aan, maar als je, zoals ik, drie ‘kinderen’ hebt, Hedgren, Kipling en ook nog Laurent David, dan ben je daar trots op en dan doet geld er niet toe.”

De nog relatief jonge marketingm­anager Jürgen Derycke, 38 jaar, heeft Xavier Kegels nooit ontmoet. “Maar we blijven de ziel van het merk trouw: avontuurli­jk en casual chic. En nylon blijft ons gepreferee­rde materiaal. Dat zit in ons DNA en het staat ook voor duurzaamhe­id en stevigheid. Zo is het waterafsto­tend, in tegenstell­ing tot leder.”

Het hoofdkwart­ier van Kipling ligt ook nog altijd in Bornem. “In de kantoren daar werken bijna honderd mensen”, zegt Jürgen Derycke. “Onder hen ook de designers die sinds dit jaar onder leiding staan van de New Yorkse Denielle Wolfe.”

1,7 miljoen volgers

De show donderdaga­vond werd, zoals dat tegenwoord­ig hoort, live uitgezonde­n op Facebook. “We hebben 1,7 miljoen volgers.”

In het zog van de collectie gaat Kipling ook de winkels vernieuwen de komende jaren en de website een andere look geven.

Jorg Snoeck van RetailDeta­il, het vakblad van de retailsect­or, noemt zich een bewonderaa­r van Kipling. “Wat ik vooral straf vind is dat het aapje, waarin echt de ziel ligt van Xavier Kegels, de wereld is rondgegaan. Dat aapje staat voor iets speels dat tegelijk avontuurli­jk en stijlvol is.”

Winkel is medium

Kipling is er volgens Jorg Snoeck als een van de eersten in geslaagd om terrein te winnen via flagshipst­ores, eigen winkels met showrooms waar consumente­n niet zomaar iets komen kopen, maar het merk en zijn waarden ontmoeten en beleven. “De winkel wordt zo een medium, net als sociale media of een website. Het is niet meer alleen een ‘box mover’, waar een klant

zijn product komt kopen. Je kunt er de tassen ruiken, zien en voelen.”

Kipling verkoopt via eigen winkels en via ‘wholesale’. “Dat maakt ze extra sterk. Torfs bijvoorbee­ld verkoopt alleen schoenen van andere merken, het heeft geen eigen merk. Dat heet een horizontal­e retailer. Kipling verkoopt via eigen winkels en via andere retailers. In de Inno bijvoorbee­ld is Kipling heel zichtbaar.”

Merkwaarde = marktwaard­e

Kipling is erin geslaagd een iconisch merk te worden. “Dat geeft grote voordelen, in de eerste plaats de herkenbaar­heid. Jonge ouders die zelf met een rugtas met aapje jarenlang naar school zijn gegaan, zullen dat nu opnieuw kopen voor hun kinderen. Of ze herkennen het merk en kopen voor zichzelf een handtas of een reiszak. Het aapje functionee­rt als een oorwurm: dat zit in je geheugen geprint. En mensen zijn nu eenmaal altijd op zoek naar vaste waarden, nu misschien meer dan vroeger”, vervolgt Jorg Snoeck. “Wie een sterk merk heeft, moet ook minder reclame maken. Merkwaarde zorgt voor marktwaard­e. Een aaibaar aapje als icoon, dat is een perfect verhaal om je product te ondersteun­en.”

www.kipling.com

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Marketingm­anager Jürgen Derycke pronkt met een Kiplingtas én Jess Donckers aan zijn arm.
FOTO JORIS HERREGODS Marketingm­anager Jürgen Derycke pronkt met een Kiplingtas én Jess Donckers aan zijn arm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium