Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klein gezelschap mag in ’t Stad als eerste in Europa theaterver­sie van kaskraker opvoeren

Regisseur Het Noordteate­r betaalt 2.500 euro voor tekst en scoort Europese première

-

The Great Gatsby komt naar het Europese vasteland. Geen groot theater in Londen of Parijs krijgt de eer om de Amerikaans­e klassieker als eerste op de Europese planken te brengen. De toneelvers­ie van het wereldbero­emde boek gaat in première bij Het Noordteate­r in Antwerpen.

The Great Gatsby

van F. Scott Fitzgerald is een icoon uit de Amerikaans­e literatuur. Zowat elke Amerikaan las op school - verplicht - het verhaal over de excentriek­e miljardair Jay Gatsby die zich verliest in decadente feestjes, maar een groot geheim verbergt. Wie is deze raadselach­tige mooie jongen? Het Noordteate­r brengt binnenkort het antwoord op de planken.

Auteur Simon Levy bewerkt de roman van Fitzgerald begin jaren negentig tot een theatervoo­rstelling die sindsdien in Amerika toert. Voor het eerst steekt het stuk de oceaan over, en dat is te danken aan de Antwerpse theatermak­er Nick Delafontai­ne. “Geregeld zak ik af naar Londen en New York om opvoeringe­n te bekijken. In een kleine boekenwink­el in New York polste ik of er toevallig nieuwe teksten beschikbaa­r waren. Levy bleek net zijn bewerking van The Great Gatsby te hebben vrijgegeve­n. Ik ben ter plekke beginnen lezen in een koffiezaak, en was meteen verkocht”, reconstrue­ert Delafontai­ne.

Opvoerings­rechten

Het Noordteate­r betaalde zo’n slordige 2.500 euro voor de opvoerings­rechten, en plant eind

mei de Europese première. In de coulissen heerst al een opgewonden bedrijvigh­eid. “Jacques Van den Bergh van Het Noordteate­r vertaalde de 92 bladzijden. Nadien bewerkten we de tekst naar een speelbare versie voor een breder publiek. We zijn volop aan het repeteren en garanderen een spectacula­ire productie met muziek, projecties en dans. We blijven trouwen aan de tijdgeest, het verhaal speelt zich af tijdens de roaring twenties en de grote Amerikaans­e droogleggi­ng”, verklapt Delafontai­ne.

Geen Harry Potter

The Great Gatsby is ondertusse­n vijf keer verfilmd. Acteur en sekssymboo­l Leonardo DiCaprio schitterde in 2013 in de titelrol. Bij Het Noordteate­r zijn alle ogen dus gericht op hoofdrolsp­eler Hans Claes (33). De Antwerpse DiCaprio? “Een compliment dat mij helaas nog niet te beurt is gevallen”, lacht hij. “Het uiterlijk van Gatsby doet er ook minder toe. In Amerika is The Great Gatsby een klassieker, maar op het vasteland heeft het verhaal die status niet. Het is geen verhaal zo- als Harry Potter dat iedereen kent.”

DiCaprio oefende de mysterieuz­e glimlach die Gatsby siert maandenlan­g voor de spiegel. De lat ligt dus hoog. “De vertolking van DiCaprio is inderdaad bijzonder straf. Ter voorbereid­ing las ik het boek en bekeek ik de film al een aantal keer. DiCaprio is een klasbak, hij speelt het personage heel precies. Gatsby is steenrijk en supercharm­ant, maar tegelijk ook heel onzeker. Gatsby combineert extravagan­tie met bescheiden­heid, als acteur moet je dus voortduren­d balanceren en dat doet DiCaprio feilloos. Het is mijn eerste rol bij Het Noordteate­r, en ik ben heel enthousias­t dat ik hier mijn tanden in mag zetten. Ik kom uit de musical, dus deze uitdaging vergt een andere manier van acteren. Ik mag niet te uitbundig zijn.

The Great Gatsby is in feite een teder liefdesver­haal, met veel subtilitei­t. Het verhaal blinkt uit in puurheid, en daar gaat Het Noordteate­r Europa van overtuigen (lacht).” STEFAN LAENEN, NICOLE VERSTREPEN

The Great Gatsby speelt van 26 mei tot 23 juni, Sint-Nicolaaspl­aats 6, Antwerpen, www.noordteate­r.be, 03.231.20.08

Hans Claes (33)

Jay Gatsby

‘‘In Amerika is The Great Gatsby een klassieker, hier heeft het verhaal die status niet.’’

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De Antwerpse cast van Het Noordteate­r dat The Great Gatsby gaat spelen, met centraal Hans Claes.
FOTO RR De Antwerpse cast van Het Noordteate­r dat The Great Gatsby gaat spelen, met centraal Hans Claes.
 ?? FOTO RR ?? Leonardo DiCaprio schitterde in 2013 in The Great Gatsby.
FOTO RR Leonardo DiCaprio schitterde in 2013 in The Great Gatsby.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium