Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wantrouwen is niet onterecht

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Het waterlek aan de reactor van Doel 1 is natuurlijk op geen enkel moment gevaarlijk geweest voor het personeel van de kerncentra­le, laat staan voor de omwonenden, en al helemaal niet voor de inwoners van bijvoorbee­ld het Nederlands­e Roosendaal. Dat beweren alle specialist­en. Ook minister Jambon, verantwoor­delijkheid voor de nucleaire veiligheid, hield in de Kamer vol dat er geen enkel gevaar is geweest. Zijn de ongerusthe­id van de burgers in onze buurlanden en de verontwaar­diging van de oppositiel­eden in de Kamer dan onterecht? Niet helemaal.

Als er één ding is waarover snel en glashelder gecommunic­eerd moet worden, is het over incidenten in kerncentra­les. Die communicat­ie is de taak van energiepro­ducent Engie Electrabel, die het euvel moet melden aan het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), dat vervolgens de bevolking moet inlichten. Het lek heeft zich maandag voorgedaan, de verklaring van het FANC kwam er donderdag. Het was maandag de allereerst­e keer dat zich in het nucleaire gedeelte van een Belgische kerncentra­le een lek voordeed. Dan zou je als specialist moeten weten dat zulk nieuws voor onrust zal zorgen. En dan moet je zo snel als mogelijk met een verheldere­nde uitleg op de proppen komen. En dat is niet gebeurd.

Hoe irrationee­l het ook mag klinken in de oren van specialist­en die er elke dag mee bezig zijn, kernenergi­e maakt mensen bang. Niemand wil op dit vlak compromiss­en of halve waarheden. Iedereen wil duidelijkh­eid. En liefst zo snel mogelijk.

Dat het wantrouwen van de bevolking in de veiligheid van de Belgische kerncentra­les groot is, mag geen verbazing wekken. Er hebben zich de voorbije jaren al iets te veel incidenten voorgedaan om er volkomen rustig bij te blijven. Er mag dan nooit een reëel gevaar zijn geweest, niemand kan ontkennen dat er sleet zit op onze centrales. Dat is dubbel onrustwekk­end omdat we nog altijd midden in de discussie zitten over het langer openhouden ervan. Dat onze buurlanden zich zorgen maken, is begrijpeli­jk. Hoe lang palaveren we nu al over die kernuitsta­p en het openhouden van de afgeschrev­en centrales? Op het vlak van kernenergi­e voert België een weifelend, onduidelij­k beleid, waarin haperende kerncentra­les een hoofdrol spelen. Daarmee win je geen vertrouwen. Niet in eigen land, en duidelijk ook niet in het buitenland.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium