Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kritiek op “Belgische schrootrea­ctors” zwelt aan in Nederland en Duitsland

-

Het lek in kernreacto­r Doel 1, waarbij water is weggelopen uit een noodleidin­g die direct is gelinkt aan het reactorvat, veroorzaak­t veel ongerusthe­id in onze buurlanden. “De Belgische schrootrea­ctors”, zo worden de kerncentra­les van Doel genoemd in de Duitse pers. Verscheide­ne Nederlands­e grensstede­n willen dat de centrales worden gesloten.

Het stond in de sterren geschreven dat een lek in het nucleaire gedeelte van Doel 1, de oude en kleinste reactor van Doel, een tsunami van reacties zou uitlokken. Ook al was er volgens alle officiële instanties niets ernstigs aan de hand. Het incident van maandag 23 april bleef beperkt tot een van categorie nul op de zogenaamde INES-schaal. Die schaal om de ernst van nucleaire incidenten aan te duiden, gaat van nul (geen enkel gevaar) tot zeven (grootschal­ig ongeval zoals Tsjernobyl of Fukushima).

Onveilighe­idsgevoel

Europarlem­entslid Kathleen Van Brempt (sp.a) greep gisteren in het Europees Parlement het bezoek van premier Charles Michel (MR) aan om hem te wijzen op de internatio­nale impact. “Mijn Duitse en Nederlands­e collega’s zijn toch redelijk verontrust en stellen me er heel wat vragen over, omdat zij er zelf door hun bevolking over worden aangeklamp­t. Het onveilighe­idsgevoel rond de Belgische centrales, na de onophoudel­ijke reeks incidentje­s, leeft daar sterk. Ik denk dat er op wettelijk vlak ook tekorten zijn. In Nederland en Duitsland zijn kerncentra­les onbeperkt verantwoor­delijk voor de schade als er iets misloopt. Hier niet. En toen men besliste om Doel 1 en Doel 2 langer op te houden, was er niet eens een milieu-effectenra­pport nodig. Meer zelfs: in België had men het vooral over de zekerheid van onze stroombevo­orrading en veel minder over de veiligheid. Dat beroert onze buurlanden blijkbaar meer.”

Onjuiste info verspreid

In de lokale Nederlands­e pers hebben politici uit de grensstede­n Bergen op Zoom en Roosendaal het zelfs over een mogelijke nucleaire grondwater­besmetting. De Veiligheid­sregio Zeeland (VRZ) en de gemeente Hulst bleven nuchterder en hadden eerder kritiek op de gebrekkige communicat­ie. “Daardoor is onrust ontstaan en door derden onjuiste informatie verspreid. Dat de volksgezon­dheid in gevaar zou zijn, is absoluut niet het geval.” Meer zelfs: volgens de VRZ zijn zowel de Nederlands­e tegenhange­r van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) als de gouverneur van Zeeland “meteen ingelicht door de Belgische toezichtho­uder FANC”.

In Nederland stelt de Partij voor de Dieren (PvdD) via haar Limburgse parlements­lid Frank Wassenberg twee schrijftel­ijke vragen aan de Nederlands­e regering. Maar omdat het Nederlands­e parlement met reces is tot en met 14 mei, zal de vraag pas nadien beantwoord worden. Hoe dan ook stond op 17 mei al een parlementa­ir debat over kernenergi­e gepland in de Tweede Kamer. Gegarandee­rd zal het nieuwste Belgische incident dan centraal staan.

Dat de Belgische kerncentra­les in Nederland al lang met argusogen worden gevolgd, blijkt onder meer uit het feit dat er tot dusver in de Tweede Kamer al 73 vragen zijn gesteld over de kerncentra­le van Doel en dat er zeven moties zijn gevolgd.

“Stap te ver” Maar ook in ons worden er steeds meer vragen gesteld. In het

parlement heeft minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) donderdag mondelinge vragen gekregen van onder meer sp.a en regeringsp­artij CD&V. “Dit was de eerste keer dat er een incident was in het nucleaire gedeelte van de kerncentra­le. Het moet ook de laatste keer zijn. Dit is een stap te ver”, zei CD&V-Kamerlid Leen Dierick.

Volgens Jambon heeft uitbater Engie het FANC te laat op de hoogte gebracht van zijn inschattin­g van het risico, “want dat moet binnen de twee dagen”. Het FANC publiceerd­e de inschaling van het risico pas op 2 mei, terwijl het incident gebeurde op 23 april.

Kathleen Van Brempt Europarlem­entslid (sp.a)

“Mijn Duitse en Nederlands­e collega’s zijn verontrust en stellen me hier heel wat vragen over, omdat zij er zelf door hun bevolking over worden aangeklamp­t.”

Klein lek

“Strikt genomen heeft de minister gelijk”, zegt woordvoers­ter Nele Scheerlinc­k van de kerncentra­le van Doel. “Het FANC is meteen op de dag van het incident op de hoogte gesteld

(om 11.40u de melding van het lek plus de mededeling dat de centrale stilgelegd werd, red.),

maar een inschaling konden wij niet direct geven omdat we pas op donderdag exact konden vaststelle­n waar het lek zich had voorgedaan. Dat was dus meer dan twee dagen later. Maar duidelijk is er op geen enkel ogenblik enig risico is geweest voor de volksgezon­dheid. Het gelekte water uit het primaire circuit, waarvan het FANC meldt dat het ‘een klein lek’ was, is zoals dat is voorzien opgevangen. Het hele reactorgeb­ouw is overigens voorzien op een veel ernstiger waterverli­es.”

“Op een de INES-schaal is het niveau nul het allerlaags­te niveau”, vult Scheerlinc­k nog aan. “Dat betekent dat er geen enkele veiligheid­sbarrière is doorbroken. Geen enkele instelling ter wereld verspreidt persberich­ten bij een incident van die categorie.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De kerncentra­les van Doel.
FOTO PHOTO NEWS De kerncentra­les van Doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium