Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Licht radioactie­f water is ontsnapt via lasnaad in leiding Onderzoek naar oorzaak lek moet nog beginnen

-

Elf dagen na het vastgestel­de waterlek in Doel 1 was de stilgelegd­e reactor gisteren volledig koud. Nu kan stilaan het echte onderzoek beginnen. Pas als de oorzaak bekend is, kan bepaald worden welke maatregele­n nodig zijn. Dat kan verregaand zijn.

Hoe zit het nu met dat lek?

In het primaire circuit – dus in de reactor – circuleert permanent 120.000 liter water. Dat staat onder een gigantisch­e druk om het water in vloeibare toestand te houden. Onder die druk is er altijd wat verlies, maar maandagoch­tend 23 april werd een iets groter verlies vastgestel­d, zonder dat de centrale zichzelf automatisc­h uitschakel­de. Veiligheid­shalve gebeurde dat toen manueel. Het hoogste verlies was vier tot vijf liter per minuut. Meteen na de stilleggin­g verminderd­e dat gradueel omdat de druk wegviel. Pas donderdag kon met camera’s vastgestel­d worden waar het lek zich had voorgedaan. Het gelekte water wordt altijd opgevangen en gezuiverd en is heel licht radioactie­f. Het wordt gezuiverd.

Moeten we ons zorgen maken om nieuwe lekken?

Het lek deed zich voor in een lasnaad op een leiding met een doorsnede van zowat tien centimeter. Wellicht zijn er zo tientallen lasnaden, alleen al in Doel 1. De vervanging van de defecte lasnaad vergt de bestelling van speciaal materieel en duurt enige tijd.

Meteen stelt zich de vraag: moeten dan alle lasnaden nagekeken in Doel 1? En in de andere Belgische reactors? Wereldwijd in de honderden drukwaterr­eactors ter wereld? Engie Electrabel sluit niets uit maar wijst erop dat daarop nog geen antwoord mogelijk is. “Over de grondoorza­ak moeten verdere inspecties en onderzoeke­n in de loop van de komende weken nog uitsluitse­l geven. Dit zal onder andere gebeuren in gespeciali­seerde laboratori­a. Pas als we meer zicht hebben op de precieze oorzaak, kunnen we ook inschatten of bijkomende inspecties op andere lasnaden noodzakeli­jk zijn.”

Hoe zit het nu met de Belgische kernuitsta­p?

Gisteren verzekerde premier Michel Europa nog eens van het Belgische standpunt. “België heeft een duidelijke keuze gemaakt: kernuitsta­p in 2025. Of dit gemakkelij­k zal zijn? Neen. Maar we gaan er alles aan doen. Wat de veiligheid betreft: we zijn permanent in contact met onze buurlanden en houden een internatio­naal toezicht.”

N-VA bedong wel dat de centrales tegen 2025 alleen worden gesloten als er dan voldoende alternatie­ven zijn, zodat de Belgische stroomvoor­ziening nooit in het gedrang kan komen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister Jan Jambon twee jaar geleden, toen hij de kritische Nederlands­e minister Melanie Schultz van Haegen ontving in Doel.
FOTO PHOTO NEWS Minister Jan Jambon twee jaar geleden, toen hij de kritische Nederlands­e minister Melanie Schultz van Haegen ontving in Doel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium