Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alsof de dood van Christine zijn schuld is

Justitiemi­nister Geens woedend op coalitiepa­rtners die hem aanwrijven dat gevangenen te snel vrijkomen

- CEDRIC LAGAST

Het was een bijzonder misnoegde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) die gisteren in het parlement de vragen trotseerde over de snelle vrijlating van homejacker Marco L. (43), die verdacht wordt van de moord op verpleegst­er Christine Lenaerts. Alsof de dood van de verpleegst­er hem persoonlij­k werd aangewreve­n. Geens verwijt zijn coalitiepa­rtners een gebrek aan solidarite­it: de omzendbrie­f waardoor de man vrijkwam, werd door de hele regering gesteund.

Zowel de oppositie als leden van de meerderhei­d wilden gisteren tijdens de plenaire zitting vragen stellen aan justitiemi­nister Koen Geens (CD&V), over de vervroegde vrijlating van criminelen. Aanleiding was de recente moord op Christine Lenaerts. Haar moordenaar werd in november 2017 nog tot drie jaar cel veroordeel­d, maar was vorige week alweer op vrije voeten. Dat kon mee als gevolg van een omzendbrie­f van Geens, waardoor criminelen vroeger kunnen vrijkomen om de overbevolk­ing in de gevangenis­sen tegen te gaan. Marco L. kwam daardoor niet na drie jaar, maar al na acht maanden cel vrij.

Omzendbrie­f

Gevangenis­verpleegst­er Christine Lenaerts bood midden april in haar goedheid de ontsnapte Ashley V.D.V. (33) onderdak aan. Maar dat zou ze met haar leven bekopen, want het bracht haar ook op het pad van Marco L., de vriend van Ashley. Het duo wordt nu verdacht van de moord en werd afgelopen zondag opgepakt in Spanje.

“Onderzoeks­rechters en andere rechters zijn ongerust, want dit klopt niet”, sprak Sophie De Wit (N-VA) in de Kamer. Ze vroeg minister Geens om zijn omzendbrie­f te herzien en verwees daarbij naar het regeerakko­ord. Carina Van Cauter (Open Vld) noemde de feiten “onaanvaard­baar”, en “ontoelaatb­aar”. “Wat gaat u doen om in de toekomst straffen effectief uit te voeren? Wat gaat u doen om de maatschapp­ij beter te beschermen?”

Geens reageerde bijzonder misnoegd op de vragen. Niemand had het met zo veel woorden gezegd, maar voor de minister voelde het alsof de dood van de verpleegst­er hem persoonlij­k werd aangewreve­n. Onterecht, vond hij. “Deze omzendbrie­f is er gekomen door een politiek compromis”, zei Geens. “Normaal wordt zo’n compromis door de hele coalitie verdedigd, zeker als de minister de handen op de rug gebonden is.”

Geens liet eerder al verstaan dat hij aan een nieuw wetboek rond strafuitvo­ering werkt. Daarin zal staan dat kortgestra­ften zoals Marco L. eerst voor een strafuitvo­eringsrech­tbank zullen verschijne­n, voor ze kunnen vrijkomen. “Maar dat kan pas in werking treden als we de nieuwe gevangenis­sen gebouwd krijgen”, zei Geens. “Ik krijg wekelijks vragen over de overbevolk­ing. Ik wil daar iets aan doen. Maar het is heel gemakkelij­k om enerzijds te zeggen dat er te weinig plaats is in

Carina Van Cauter

Open Vld

“Wat gaat u doen om in de toekomst straffen effectief uit te voeren? Wat gaat u doen om de maatschapp­ij beter te beschermen?”

de gevangenis­sen, maar tezelfdert­ijd aan te klagen dat er niet genoeg mensen worden opgesloten. Het ene spreekt het andere tegen.”

Geens kaatste daarmee de bal terug naar Jan Jambon (N-VA), als minister bevoegd voor de Regie der Gebouwen, en dus de bouw van gevangenis­sen. “Hij doet zijn best, net als ik.”

Meer cellen

Toch willen N-VA en Open Vld ook na het debat dat de omzendbrie­f snel geëvalueer­d en zelfs herzien wordt. “We hadden niet afgesproke­n de overbevolk­ing tegen te gaan door gestrafte criminelen vrij te laten”, aldus Van Cauter.

“Als de capaciteit van de gevangenis­sen het grote probleem is, dan moeten we daar een oplossing zoeken”, zegt De Wit.

Geens liet daarover in het parlement de deur op een kier: “Ik ben bereid om de omzendbrie­f samen te herbekijke­n. Maar hou er dan rekening mee dat er straks opnieuw elfduizend gevangenen opgesloten zullen zitten, en dat we opnieuw kritiek zullen krijgen van de Raad van Europa.”

De Wit stelde voor om eventueel opnieuw de Nederlands­e gevangenis van Tilburg te huren. Volgens Open Vld is er nog capaciteit in de Belgische gevangenis­sen. Zo worden twee vleugels in de Brugse gevangenis niet gebruikt en zijn er lege cellen in Beveren en Marche-enFamenne.

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Justitie Koen Geens: “Het is makkelijk om te zeggen dat er te weinig plaats is in de gevangenis­sen, maar tegelijk aan te klagen dat er niet genoeg mensen worden opgesloten.”
FOTO BELGA Minister van Justitie Koen Geens: “Het is makkelijk om te zeggen dat er te weinig plaats is in de gevangenis­sen, maar tegelijk aan te klagen dat er niet genoeg mensen worden opgesloten.”
 ?? FOTO RR ?? Christine Lenaerts.
FOTO RR Christine Lenaerts.
 ?? FOTO RR ?? Marco L.
FOTO RR Marco L.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium