Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laad batterij van een e-bike niet te veel op”

Onderzoek bewijst: kennis elektrisch­e fiets is beperkt

-

Uit een onderzoek van de Nederlands­e verkeersor­ganisatie ANWB blijkt dat veel eigenaars van elektrisch­e fietsen niet weten hoe een batterij van een e-bike precies werkt. Wij geven tips.

TIP 1: LAAD UW BATTERIJ NIET VOLLEDIG OP ALS HET NIET NODIG IS

De verkoop van elektrisch­e fietsen blijft stijgen. De Antwerpse fietsenket­en iBike.be heeft er in het eerste kwartaal van dit jaar 52% meer verkocht dan vorig jaar. Maar hoe onderhoudt u zo’n fiets het best? “Een minimale kennis is belangrijk”, zegt Dominic Vranckx, woordvoerd­er van de Antwerpse fietsenwin­kel iBike. “De batterij van een elektrisch­e fiets kan tussen de vijfhonder­d en de achthonder­d keer volledig worden opgeladen. Als u de batterij vier keer voor een kwart oplaadt, telt dat voor één keer mee. Het is dus beter om de batterij niet volledig op te laden als het niet nodig is. Dan verlengt u de levensduur.”

TIP 2: LAAD UW BATTERIJ VOOR DE HELFT OP ALS U DE FIETS ENKELE MAANDEN NIET AANRAAKT

“Wie enkele maanden niet fietst, bijvoorbee­ld door de kou, laadt zijn batterij best tot iets over de helft op”, zegt Dominic Vranckx. “Dan kunnen de cellen die in de batterij zitten, nog voldoende energie transporte­ren naar elkaar. De cellen blijven dan bezig. Het is zoals bij de mens: wie veel beweegt, blijft fitter.”

“Als u de batterij toch maandenlan­g helemaal opgeladen laat staan, is er meer slijtage. U zult dan sneller een nieuwe batterij moeten kopen. De kostprijs van de veelgebrui­kte Bosch-batterij varieert van 650 tot 830 euro.”

TIP 3: STEL UW BATTERIJ NIET BLOOT AAN EXTREME TEMPERATUR­EN

Dat wil zeggen dat je de batterij niet mag laten staan in een omgeving waar het warmer is dan veertig graden en kouder dan tien graden Celsius”, zegt Dominic Vranckx.

TIP 4: DENK NA OVER DE AANKOOP VAN EEN SPEED PEDELEC, MAAR MAAK GEEN ZOTTE KOSTEN

De stijging van de verkoop van elektrisch­e fietsen is deels te danken aan de opkomst van de speed pedelec. Dat is een elektrisch­e fiets die traponders­teuning geeft tot 45 kilometer per uur, in plaats van tot 25 per uur zoals bij een gewone elektrisch­e fiets. “Het prijskaart­je ligt wel veel hoger. Een gewone elektrisch­e fiets kost gemiddeld 2.800 euro. Een speed pedelec kost meer dan 6.000 euro”, zegt Dominic Vranckx. “Bovendien worden de twee batterijen die in een speed pedelec zitten intensieve­r gebruikt en dus sneller aan vervanging toe. Maar de speed pedelecs zijn wel ideaal als vervanging voor een tweede wagen, om files te vermijden bij het woon-werkverkee­r.”

 ?? FOTO RR ?? Wie zijn elektrisch­e fiets oplaadt, weet maar beter waarmee hij of zij bezig is.
FOTO RR Wie zijn elektrisch­e fiets oplaadt, weet maar beter waarmee hij of zij bezig is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium