Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen wil werklooshe­id jongeren halveren

Stedelijke ‘matchmaker’ moet alle Antwerpse diensten op elkaar afstemmen

- JAN STASSIJNS

Groen wil in de volgende legislatuu­r de jeugdwerkl­oosheid in Antwerpen halveren. De partij heeft daarvoor een plan uitgewerkt. “We moeten een versnellin­g hoger schakelen of er staat een verloren generatie voor de deur”, zegt lijsttrekk­er Wouter Van Besien.

26,8% van de Antwerpse jongeren tussen 15 en 24 jaar was werkloos in 2017. Het jaar voordien was dat nog 27,8%. Daarmee zit de stad telkens zo’n 10% boven het Vlaamse gemiddelde.

Groen wil de jongerenwe­rkloosheid halveren in de volgende legislatuu­r. Lijsttrekk­er Wouter Van Besien en nummer twee op de Antwerpse verkiezing­slijst, Ikrame Kastit, hebben daarvoor een “plan voor een gouden generatie” klaar. Iedere jongere moet zicht hebben op een opleiding en de nabijheid van de dienstverl­ening staat daarbij centraal. “Een ambitieus plan, maar eentje dat noodzakeli­jk is”, zegt Van Besien. “De hoge werklooshe­idscijfers bij jongeren zijn een problemati­ek waarvoor we alles op alles moeten zetten. Ook de jongeren die niet in de statistiek­en voorkomen, de zogenoemde NEET-jongeren (Not in Employment, Education or Training, red.) moeten we betrekken. In 2012 waren ze met zevenduize­nd in Antwerpen. Zij worden niet opgevolgd door de VDAB, hebben geen zicht op een opleidings­project en studeren niet.” Om de jongeren te vinden, moeten we ze ook zoeken, gaat Van Besien verder. “Daarom willen we in elke wijk van de stad één duidelijke plek waar ze terechtkun­nen en van waaruit we op zoek kunnen naar de werkloze jongeren. Die plek kan bijvoorbee­ld onderdak krijgen in een jeugdhuis of een Huis van het Kind.”

Matchmaker

Omdat jongeren vandaag gewend zijn om informatie te vinden met een klik, moet dat ook mogelijk zijn voor info over werk of toekomst. “Er is dus online een aanspreekp­unt nodig. Maar we kunnen de jongeren ook via sociale media opzoeken en betrekken. In Antwerpen verlaat een op de vijf jongeren het onderwijs zonder diploma. Daarom moet ook de schoolloop­baan van de Antwerpse kinderen en jongeren onder de loep genomen worden.”

Om alle organisati­es en diensten die vandaag al rond jongerenwe­rkloosheid werken samen te brengen, roept Groen de stedelijke matchmaker in het leven.

Die persoon moet, los van de politiek en de wisselende coalities, duurzame langetermi­jnoplossin­gen uitwerken. “Vandaag wordt in de stad al gewerkt om werkloze jongeren te begeleiden. Zij leveren goed werk, maar de resultaten zijn te beperkt. De matchmaker moet, net zoals de intendant dat voor de overkappin­g van de Antwerpse Ring gedaan heeft, de verschille­nde organisati­es en diensten op elkaar afstemmen. Vandaag is het zoeken naar werk of opleidinge­n een kluwen. Dat moet anders.”

Verloren generatie

In Antwerpen stonden in 2016 permanent meer dan drieduizen­d vacatures open. Uit onderzoek blijkt dat er een structurel­e mismatch is tussen het profiel van de werkzoeken­den en de vacatures. Een matchmaker kan samen met ondernemer­s, het middenveld en het onderwijs naar jobs zoeken voor jonge werkzoeken­den en zo de samenwerki­ng tussen alle actoren verbeteren. We moeten een versnellin­g hoger schakelen of er staat een verloren generatie voor de deur.”

Wouter Van Besien

Lijsttrekk­er Groen

“Vandaag is het zoeken naar werk of opleidinge­n een kluwen. Dat moet anders.”

 ??  ??
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium