Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De meest grijze gemeente in de provincie: kwart is ouder dan 65

Lokaal beleid heeft veel aandacht voor welzijn ouderen

- (mf)

Van 16,2% 65-plussers in 2005 en 24,5% vorig jaar, evolueert het aantal ouderen in Aartselaar naar 30,3% in 2030. Nergens in de provincie is dat aandeel 65plussers zo hoog. Schepen Willy Hameau (sp.a): “Aartselaar is een welstellen­de gemeente en er is lang niets gedaan aan betaalbare woningen. Daardoor zijn veel jonge mensen er weggetrokk­en.”

Wie op vrijdagoch­tend in Aartselaar naar de markt gaat, ziet vooral dames en heren met zilvergrij­s haar inkopen komen doen of een koffietje drinken achteraf. Logisch, want ’s morgens is de jonge bevolking meestal aan het werk, maar toch halen de senioren van Aartselaar de gemiddelde leeftijd flink naar boven.

“Veel jonge tweeverdie­ners zijn weggetrokk­en uit Aartselaar door de prijzen van de huizen”, zegt Willy Hameau, schepen voor onder andere Woonbeleid en Senioren. “In Schelle of Antwerpen kun je voor hetzelfde bedrag een groter huis kopen. Tot 2012 is het sociaal beleid verwaarloo­sd. Sinds de laatste legislatuu­r doen we ons best om daarop in te zetten.”

Sporttoest­ellen en zitbanken

In 2013 is er ook een seniorenra­ad opgericht, die lezingen en activiteit­en organiseer­t en dienstdoet als adviesraad. “Ik ben daar heel blij mee”, zegt Willy Hameau. “We doen ook veel voor 65-plussers. Achter het OCMWgebouw zijn vijf beweegtoes­tellen geplaatst waarop mensen kunnen

Willy Hameau

Schepen van Senioren (sp.a) sporten, in de wijk Lindenbos is een petanqueba­an aangelegd, er zijn twintig nieuwe zitbanken geplaatst, er komen er nog tien bij en in iedere wijk is een AED-toestel geplaatst.”

Ook positieve kanten

De lijst is nog veel langer. De e-bikeschool, culturele activiteit­en, sportdag voor 55-plussers, en noem maar op. “Er is ook een sneeuwtele­foon voor ouderen die zelf geen sneeuw meer kunnen ruimen. Voor de haag knippen, kan er ook assistenti­e komen. We doen er alles aan om het voor iedereen aangenaam te maken in Aartselaar, jong én oud.”

Hameau ziet overigens ook positieve kanten aan het grote aandeel ouderen in Aartselaar. “Ik ga geregeld mijn kleinkinde­ren halen van de schoolpoor­t en daar zie ik veel grootouder­s staan. In een gemeente als Aartselaar is er ook nog een actief vereniging­sleven. Ik las laatst in de krant dat in Knokke veel ouderen vereenzame­n omdat ze daar na hun pensioen naartoe verhuisd zijn. Als ze later hun partner verliezen, hebben ze niemand meer. Dat zal in Aartselaar niet zo snel gebeuren.”

In Aartselaar, dat 14.300 inwoners telt, zijn twee woonzorgce­ntra: Zonnetij en Zonnewende. Die zijn samen goed voor 326 bedden, 23 assistenti­ewoningen en drie plaatsen voor korte verblijven. Er zijn op dit moment geen wachtlijst­en.

“Veel jonge tweeverdie­ners zijn weggetrokk­en uit Aartselaar door de prijzen van de huizen.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Schepen Willy Hameau haalt zijn kleinkinde­ren van school, zoals veel grootouder­s in Aartselaar doen.
FOTO VICTORIANO MORENO Schepen Willy Hameau haalt zijn kleinkinde­ren van school, zoals veel grootouder­s in Aartselaar doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium