Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onderwijs wil staken op 16 mei

Vakbonden protestere­n tegen pensioen op punten

-

De onderwijsv­akbonden hebben een stakingsaa­nzegging ingediend voor 16 mei 2018. Zo willen ze hun leden de gelegenhei­d geven aanwezig te zijn op de interprofe­ssionele manifestat­ie tegen het pensioenbe­leid van de regering. Dat melden de socialisti­sche vakbond ACOD Onderwijs, de christelij­ke vakbonden COC en COV en het liberale VSOA Onderwijs.

“Het onderwijsp­ersoneel wordt door de maatregele­n van de regering sterk geviseerd”, aldus de

mededeling van de vakbonden. “Deze actie kan in bepaalde scholen en centra aanleiding geven tot de afwezighei­d van personeels­leden die hieraan deelnemen.”

“Wij zullen op de interprofe­ssionele betoging van 16 mei opstappen als een aparte groep van het onderwijs”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelij­ke Onderwijsc­entrale (COC). “We hebben reden genoeg om op die manifestat­ie aanwezig te zijn: enerzijds wordt de pensioenle­eftijd verhoogd, anderzijds wordt het pensioenbe­drag verminderd. Op termijn vrezen we voor de aantrekkel­ijkheid van het beroep en voor de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs.”

“Ook de discussie over het al dan niet erkennen van een onderwijsb­aan als ‘zwaar beroep’ maakt ons ongerust. We roepen al onze leden daarom op massaal aanwezig te zijn op de vakbondsbe­toging van 16 mei in Brussel.”

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR) wilde niet reageren op de stakingsaa­nzegging van de Vlaamse bonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium