Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wandelen met een boek, slingeren naar de rekensom

In de basisschoo­l van Merksplas zitten de kinderen amper stil

-

Al wandelend lezen, buiten bomen meten voor de les meetkunde en via een touw slingeren naar het oefeningen­blad. In basisschoo­l Qworzó in Merksplas zitten de kinderen nog amper stil. Precies wat onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) bedoelde met haar pleidooi voor meer beweging op school. “Ik kan het alle scholen aanraden”, zegt de directrice. “Al die beweging geeft een positieve vibe.”

“Meer bewegen tijdens de lesuren betekent een echte switch in onze schoolcult­uur. Maar gaandeweg komt de tanker in beweging. We gaan nog hard moeten duwen, maar we zullen er komen.” Ook topsportco­ach Paul Van Den Bosch maakte gisteren op Twitter duidelijk dat basisschol­en de lat hoger moeten leggen. Hij volgde daarmee de oproep van onderwijsm­inister Hilde Crevits in

om bewegen op school niet te beperken tot twee lesuurtjes lichamelij­ke opvoeding.

Wandelend lezen

Het Nieuwsblad

Een boodschap die ze in basisschoo­l Qworzó maar al te goed hebben begrepen. Sport is er al twintig jaar een prioriteit. Alle kinderen in de kleuter- en lagere school krijgen sowieso twee uurtjes turnen per week. Zwemmen doen ze één keer om de twee weken, dansen of fietsen één keer om de vier weken. Dan komen er nog sportdagen tussen, verschille­nde scholenlop­en, de dag van de sportclubs, een klassencom­petitie voetbal tijdens de middag, en ga zo maar door.

“En sinds het begin van dit schooljaar zijn we ook begonnen

 ?? FOTO MATS PALINCKX ?? De les wordt onderbroke­n voor een dansje.
FOTO MATS PALINCKX De les wordt onderbroke­n voor een dansje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium