Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister lanceert app

- (jvde)

Om meer afwisselin­g in de lessen lichamelij­ke opvoeding te krijgen, is er nu ook een nieuwe applicatie voor de smartphone of tablet: SAM (Samen Actief met Media). De app bestaat uit zeventig filmpjes waarin leerlingen oefeningen uitbeelden. Leerkracht­en kunnen het digitale hulpmiddel gebruiken om kinderen op hun niveau te laten bewegen, op school of thuis.

De app is ontwikkeld door twee sportleerk­rachten, met de financiële steun van onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V). “De app is handig voor elke leerkracht om de lessen te verrijken en om op maat van elke leerling te werken”, zegt ze. “Uit onderzoek van de onderwijsi­nspectie blijkt dat de lessen lichamelij­ke opvoeding op dat vlak nog iets achterop hinken.” met beweging ín de klas”, zegt directrice Liesbeth Van den Broeck. “De kinderen lezen bijvoorbee­ld al wandelend, of tijdens de les meetkunde gaan ze buiten het gebouw of een boom meten.” En tussen de lessen door lopen ze een toertje of doen ze een dansje. “De leerkracht stelt dan op maandag één of twee bewegingsc­oaches aan”, zegt de directrice. “Die leerlingen mogen dan kiezen welke bewegingsm­omentjes ze die week zullen doen.”

Klimmuur

Ook tijdens de speeltijd doet de school er alles aan om de kinderen gevarieerd te laten spelen. Ze kunnen uit verschille­nde koffers spelletjes kiezen of klauteren op de klimmuur.

Al die aanpassing­en vragen natuurlijk een investerin­g. “We zetten een grotere hap van het budget in voor al die sporten, wat betekent dat we soms grotere klasjes hebben”, zegt Liesbeth Van den Broeck. “Maar dankzij die keuze hebben we een positieve vibe op school. Als de kinderen een dansje doen of een toertje lopen, zitten ze bovendien weer fris in de les.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium