Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er mag hier wel wat meer te beleven zijn”

Jongeren bundelen krachten en openen zomerbar Café Container

- (mati)

Zandhoven krijgt een eigen zomerbar. Bezoekers van de avondmarkt kunnen vandaag in primeur kennismake­n met Café Container, dat de vier weekends van augustus open zal zijn in de voormalige tuin van Huis Valckx in de Voetbalstr­aat.

Café Container is een initiatief van zeven jongelui uit Zandhoven tussen 24 en 27 jaar, die allemaal geëngageer­d zijn (geweest) in verschille­nde jeugdbeweg­ingen of in het bestuur van jeugdhuis ’t Licht. Het gaat om Evert en Kasper Lynen, Ruben Struyf, Ben en Hans Soetemans, Robin Geentjens en Jan Possemiers. Hans Soetemans was zes jaar geleden nog de jongste schepen van Vlaanderen bij zijn verkiezing voor CD&V en heeft als schepen van onder meer Jeugd een vinger aan de pols.

“In augustus zaten we met vrienden op een terras. We waren het er allemaal over eens dat Zandhoven in de zomer extra beleving kon gebruiken en er ruimte was voor nieuwe evenemente­n. In de winter hebben we daarom een gele zeecontain­er gekocht die we verbouwd hebben tot de popupzomer­bar Café Container.”

De initiatief­nemers stichtten hiervoor speciaal de vzw DubbelTwee-Vier-Nul, een verwijzing naar de postcode van Zandhoven. “De opbrengst van Café Container gaat naar sociale doelen binnen Groot-Zandhoven, die nog bepaald moeten worden. Mensen mogen ons vrijdag op de avondmarkt zeker nog suggesties doen”, zegt Hans.

Café Container zal in augustus elke vrijdag vanaf 17u, elke zaterdag vanaf 12u en elke zondag vanaf 11u open zijn in de voormalige tuin van Huis Valckx aan het voetbalvel­d. Op 3 augustus is de openingsav­ond gepland.

Het initiatief heeft niets te maIn ken met de veranderin­gen die op til zijn bij jeugdhuis ’t Licht. “Zeker niet, de openingsur­en tonen aan dat wij ook op jonge gezinnen of passerende wielertoer­isten mikken. Wij zitten gewoon nog met een groot ei dat wij kwijt willen en plannen toffe evenementj­es zoals comedy en optredens.”

De zomerbar Schoten Bad stopt dan weer door een tekort aan vrijwillig­ers. “Maar wij hebben al zeker genoeg vrijwillig­ers om augustus rond te maken”, zegt Hans Soetemans.

Facebookpa­gina ‘Café Container’

Club Fifty-one Heideland overhandig­de een cheque van 2.500 euro aan De Vlotter, een dagwerking­scentrum voor personen met een mentale beperking. Club 51 Heideland is een onderdeel van Fifty-one Internatio­nal. De leden zijn ondernemer­s die gecentrali­seerd zijn in het noorden van Antwerpen en graag allerlei sociale initiatiev­en steunen. De cheque werd overhandig­t aan algemeen directeur Kristel Steegmans van de vzw Spectrum.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De initiatief­nemers bij hun gele container.
FOTO MIA UYDENS De initiatief­nemers bij hun gele container.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium