Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zijn roze droom realiseert

-

Wie top tien ambieert en vijfde eindigt, stapt met een tevreden gevoel van de fiets. Wij vrezen dat Campenaert­s ontgoochel­d van zijn fiets zal stappen. Maar het siert de Antwerpena­ar dat hij vrank en vrij droomt van roze en we hopen dat wij ons schromelij­k vergissen. Café Mombassa in hartje Borgerhout zou er wel bij varen.

Mombassa is een havenstad in Kenia, Kenia is het geboortela­nd van Chris Froome, de meest besproken renner aan de start van deze 101ste Giro. Niet omdat hij vier keer de Tour heeft gewonnen en nu ook voor het eerst de Giro op zijn palmares wil bijschrijv­en, wel omdat hij nog altijd de spilfiguur is in een affaire die zich in een grijze schemerzon­e bevindt. Wie vindt dat Froome niet aan de start van de Giro had mogen staan, vergist zich. Mocht het geheim van het onderzoek gerespecte­erd zijn geweest, we hadden niet eens geweten dat Froome überhaupt met een salbutamol­probleem had gezeten. Maar omdat we het wel weten, is van een vermoeden van onschuld al lang geen sprake meer. Zonder een pro of contra uit te spreken, maar zelfs de zwaarste criminelen hebben recht op een eerlijk proces. Dat proces is Chris Froome, verre van een crimineel, al lang ontnomen.

Het zou nochtans een mooie Giro kunnen worden. Met Tom Dumoulin en Chris Froome staan de twee meest complete ronderenne­rs van het moment aan de start. Maar acht aankomsten bergop geven ook de echte klimmers als Fabio Aru, Miguel Angel Lopez en Thibaut Pinot de hoop dat zij over drie weken in Rome in het roze kunnen pronken. Het zou zomaar een mooie Giro kunnen worden. Met Chris Froome in een sportieve hoofdrol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium