Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom de Giro al op vrijdag start

- WERNER BOURLEZ

Met een openingsti­jdrit van 9,7 kilometer wordt vandaag in Israël de 101ste Giro op gang geschoten. Hieronder alles wat u moet weten over de komende wielerstri­jd in De Laars (en even het Midden-Oosten).

Voor het eerst in de geschieden­is wordt buiten Europa gehouden. In theorie is dat om Gino Bartali, een van de grootste Italiaanse renners ooit, te eren. Bartali hielp tijdens de Tweede Wereldoorl­og vele joden onderduike­n. Maar in de praktijk koos organisato­r RCS vooral voor de vele Israëlisch­e shekels die het land overhad voor deze promotie. Door het driedaagse avontuur in het Midden-Oosten moest er al op dag vier een extra rustdag worden ingelast om de hele karavaan meer dan 2.000 kilometer verder naar Sicilië te brengen, waar dinsdag in Catania de vierde rit van start gaat.

Ook op maandag 14 en

21 mei is er een rustdag.

La Grande Partenza

Van de 21 ritten eindigen er liefst acht bergop. In rit zes is het al bingo met aankomst op de mythische vulkaan Etna. Daarna volgen er wellicht nog heroïsche duels voor de zege met aankomsten op legendaris­che cols als Gran Sasso en Monte Zoncolan. Maar het venijn zit in de staart. Vóór de slotshow in Rome zijn er drie beestachti­ge ritten op een rij. Eerst is er de slotklim naar het skioord Prato Nevoso. Een dag later volgt de koninginne­nrit met vier cols, waaronder de gevreesde Colle delle Finestre:

18,5 kilometer aan een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 9,2 procent. De laatste 7,8 kilometer gaan over onverharde wegen. De aankomst ligt op de Jafferau. Ook op de voorlaatst­e dag moeten drie cols worden beklommen en wordt de eindstand bepaald op de ultieme klim naar Cervinia.

Deze Giro telt, naast de proloog vandaag in Jeruzalem, slechts één tijdrit. Na de rustdag in de slotweek moet 34,5 km worden afgehaspel­d door het dal van Trento naar Rovereto. van Quick.Step Floors heeft van de ronde van zijn land het hoofddoel van het seizoen gemaakt. Hij wil de stunt van zijn ploegmaat Fernando Gaviria, die vorig jaar vier ritzeges pakte, op zijn minst evenaren. De meeste tegenstand mag hij verwachten van zijn landgenote­n Sacha Modolo, Niccolo Bonifazio, Andrea Guardini en Jakub Mareczko en van de Ier Sam Bennett en de Nederlande­r Danny van Poppel. Viviani kan ook rekenen op zijn spurttrein met lead-out Sabatini, Morkov, Stybar en Sénéchal. er ook staan in de tweede tijdrit in de slotweek. Voorts is het vooral hopen op Tim Wellens, die in 2016 al zegevierde in Roccaraso. En misschien kan Jens Debusscher­e verrassen in de spurt. Ben Hermans mag zijn kans gaan als kopman van Israel Cycling Team, maar mikt vooral op ritzeges.

De andere Belgen zijn Sander Armée, Frederik Frison, Tosh Van der Sande, Tom Van Asbroeck, Louis Vervaeke, Jürgen Roelandts, Loïc Vliegen, Baptiste Planckaert en Gijs Van Hoecke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium