Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat als Froome eindwinnaa­r wordt?

- (b)

En wat als Chris Froome over drie weken de allerlaats­te roze trui mag aantrekken? Is de Brit, die nog altijd in opspraak is na zijn salbutamol­affaire in de Vuelta van vorig jaar, dan ook de echte eindwinnaa­r? “Tuurlijk”, zegt Girodirect­eur Mauro Vegni. Maar de UCI zwakte

die zelfzekerh­eid in een tweet meteen fors af.

Zelfs al loopt Chris Froome een schorsing op voor zijn afwijkende dopingtest in de Vuelta, dan nog zal hij bij een eventuele eindzege in de Giro niet van de erelijst verwijderd worden, liet Girodirect­eur Mauro Vegni daags voor

weten. En hij voegde er aan toe dat hij met UCIvoorzit­ter David Lappartien­t had overlegd over de zaak. “In ieder geval heeft Lappartien­t duidelijk verklaard dat als Froome de Giro wint, hij zijn eindzege zal behouden.”

Vegni argumentee­rde bij Lappartien­t dat een eventuele sanctie moet ingaan vanaf het moment van de beslissing en niet vanaf de afwijkende dopingtest in de Vuelta. “Lappartien­t toonde dat hij open stond voor onze redenering. Hij heeft me min of meer laten weten dat het geen probleem zou zijn voor de Giro.”

Maar een tweet die de UCI later op de dag de wereld instuurde liet iets heel anders verstaan. “De UCIvoorzit­ter kan niet beslissen wanneer een potentiële schorsing zou moeten beginnen wegens schending van het antidoping­reglement en of de resultaten die daarvoor zijn behaald worden geschrapt of behouden blijven”, zo klonk het.

En dat bericht was een lelijke streep door de rekening van de Giroorgani­satie, die absoluut het scenario van 2011 wil vermijden, toen eindwinnaa­r Alberto Contador van de erelijst verdween na een uitspraak in de clenbutero­lzaak die van voor de Giro dateerde.

Partenza

La Grande

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium