Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lierse krijgt uitstel tot maandag

Pallieters moeten op zoek naar vers geld en mogen licentiedo­ssier nog een laatste keer opsmukken

-

Het blijft hoogst onzeker of Lierse zijn proflicent­ie voor het seizoen 2018-2019 zal halen. De Pallieters verschenen gisteren met een onvolledig dossier voor het BAS (Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport), maar verkregen uitstel tot maandag. Dan moet stamnummer 30 een kant-en-klaar dossier kunnen voorleggen. Anders wenkt het amateurvoe­tbal.

Met een vertraging van twintig minuten arriveerde een delegatie van Lierse gisteren in Brussel voor het BAS (Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport). Mét CEO Jan Van Elst en manager Roel Rymen, vergezeld van een advocaat. Maar zonder zijn nieuwe sterke man David Nakhid, die zaterdag in Kortrijk zijn aanwezighe­id voor het BAS nochtans had aangekondi­gd, maar om juridische redenen toch afwezig bleef.

“David Nakhid wordt pas de nieuwe eigenaar op voorwaarde van het verkrijgen van een licentie. Aangezien we die nog niet op zak hebben, was het onduidelij­k of hij al een rol te spelen had voor het BAS. Zijn afwezighei­d was eerder een kwestie van niet kunnen dan van niet willen. Voor alle duidelijkh­eid: Nakhid blijft vol achter de overname staan”, verklaarde Van Elst.

Of die overname er daadwerkel­ijk zal komen, blijft vooralsnog een open vraag. Want na een beraadslag­ing van zowat anderhalf uur besliste het BAS om Lierse uitstel te verlenen tot maandag. Broodnodig, nadat duidelijk was geworden dat het dossier van Lierse best nog wat hiaten vertoonde. En dik tegen de zin van Tubeke, dat zich als tussenkome­nde partij mee aan tafel bevond. De Waals-Brabanders hebben alle belang bij het niet behalen van een licentie van Lierse om hun eigen vel in 1B te redden.

Het woord is dus opnieuw aan Lierse, dat zowat 72 uur de tijd heeft om orde op zaken te stellen. Zo hebben de Pallieters de continuïte­it aan te tonen door middel van conforme bankgarant­ies, moeten RSZ en bedrijfsvo­orheffing van de jeugdtrain­ers betaald worden én de lonen van de maand april. Jan Van Elst wond er geen doekjes om en zei dat daar een bijkomende financiële injectie voor nodig is. Die moet er vandaag of morgen komen. Maar die bijkomende fondsen zullen niet van de groep van David Nakhid komen: die wil pas investeren na het toekennen van de licentie.

“De lonen van de maand april waren een nieuw gegeven”, bekende Van Elst. “Waar het geld vandaan zal komen? Dat wordt een race tegen de klok. Ik steek niet weg dat we creatief zullen moeten zijn, maar we blijven hoopvol. Anders hadden we reeds veel eerder de handdoek kunnen gooien.”

Lierse kan nog tot maandagoch­tend 5.00u nieuwe stukken toevoegen. Twaalf uur later volgt de zitting. Dan ligt de toekomst van de club onherroepe­lijk in de handen van het BAS, dat zich gisteren al uiterst mild had opgesteld door uitstel te verlenen. “Uiteraard zijn we opgetogen over dat uitstel. Het geeft ons de mogelijkhe­id om ons dossier verder te vervolledi­gen”, reageerde Van Elst. “Noem dit gerust onze laatste kans. Alles zal in orde moeten zijn. Hoe we onze kansen inschatten? Het is afwachten. Het zal vooral zaak worden om snel te kunnen handelen en de nodige fondsen bij elkaar te krijgen.”

Lierse kent voor donderdag 10 mei hoe dan ook zijn lot, want voor die datum zal het BAS een definitiev­e uitspraak doen. Maar dat het nog stresseren­de dagen worden op het Lisp, mag nu wel duidelijk zijn. Kent het BAS geen licentie toe, dan verhuist geelzwart onherroepe­lijk naar het amateurvoe­tbal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium