Gazet van Antwerpen Stad en Rand

400e wedstrijd Intimidati­e op Sclessin

-

Een 20-jarig blond kereltje mag de tien jaar oudere Crasson ver- vangen en zijn debuut maken. “Tot mijn grote verrassing”, zegt hij later. “En ik moet toegeven dat ik schrik had, het was tegen de gouden generatie Ivorianen bij Beveren.” Toekomstig wereldster Yaya Touré op kop. Bij zijn eerste ingreep pakt Deschacht ook di- rect geel. “Gelukkig speelde ik maar tien minuten.” Soit, hij is vertrokken, drie maanden later maakt Anthuenis al een basisspe- ler van zijn poulain. Op zijn eerste goal moet Deschacht wel wachten tot in september 2004.

Deschacht heeft zijn eerste titel op zak, maar zijn eerste Champi- ons League wordt een flop. Na de 5-1 in Valencia verliest paars-wit ook de terugmatch. “We maken ons belachelij­k”, zegt Deschacht na de 0 op 15, die ook nog een 0 op 18 wordt. Zelf speelt hij niet zijn beste match, maar het ver- trouwen is dan ook ver zoek. De linksback is intussen Rode Duivel, maar drie dagen voordien wissel- de bondscoach Anthuenis hem te- gen Servië al na 27 minuten, tot zijn grote ontgoochel­ing. “Dit zal me heel mijn leven achtervolg­en. Ik voel mij vernederd.”

Die 200e móét hij wel tegen Genk spelen, want hij treft de Limburgers drie keer op rij. In de bekerduels (0-1 in Genk, 6-0 thuis) maakt hij Chatelle vleugel- lam, zijn jubilleumm­atch in de competitie eindigt op 1-1. De- schacht oogst veel lof, hij is dat seizoen ook sterk bezig en zal de titel pakken.

Maar twee dagen na zijn 200e wedstrijd ontbreekt hij opnieuw in de selectie van bondscoach Vandereyck­en. Een kleine troost: een paar maanden later leert hij zijn Annelien kennen.

In je 300e match de poules van de Champions League mislopen: dan kan die taart natuurlijk de vuilnisbak in. Zelf wordt De- schacht meermaals te kijk gezet door Michel Bastos. Ach, het was toch al hopeloos na de 5-1 in de heenmatch, “We kregen op 180 minuten acht goals binnen, we deden nooit mee. Hopelijk kun- nen we in de Europa League wél tonen dat we een Europese top- ploeg zijn”, zegt hij. Dat lukt een beetje, de zeges tegen Ajax en Bil- bao (4-0 zelfs) zijn knap. Maar in de achtste finales tegen Hamburg vliegt Anderlecht eruit.

7 oktober 2012

Standard - Anderlecht 2-1 Belgische eerste klasse

Trainer: John van den Brom

“Hij doet ons geloven dat we elke wedstrijd kunnen winnen”, aldus Deschacht, die weer enkele concurrent­en zoals Safari heeft overleefd, over Van den Brom. Maar tegen Malaga (0-3) loopt het mis en op Standard ook. Anderlecht komt voor, maar na de bommetjes van de Luikse fans kantelt de match. Deschacht laat in zijn 400e duel Bulot scoren en die maakt nog een tweede. “Maar ik had een schop op mijn enkel gekregen. Wat hier gebeurd is, is ongezien. Het doel van Proto werd twee keer bestookt met vuurwerk. Dat bracht ons uit balans.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium