Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht of Club Brugge straks

- MICHAEL VAN DAMME

Ajax heeft een leemte in zijn palmares gevuld: de club werd voor het eerst in zijn geschieden­is kampioen in de Nederlands­e tweede klasse. Niet met de A-ploeg, wel met zijn beloften. Strijden de talenten van onze topploegen straks ook om de titel in 1B? Het is een idee dat werd gelanceerd onder onze topclubs. Voor het huidige voorstel, om de belofteplo­egen in de amateurree­ksen te laten aantreden, worden het belangrijk­e dagen.

De titel van Jong Ajax in de Eerste Divisie heeft heel wat kritiek losgeweekt in Nederland. “De gekste ontknoping ooit in de Jupiler League”, kopte Algemeen Dagblad. “Een duiventilc­onstructie” noemde de krant de manier waarop de belofteplo­egen van Ajax, PSV, AZ en Utrecht streden met de tweedeklas­sers. Jong Ajaxtraine­r Winston Bogarde haalde de titel binnen met liefst 46 verschille­nde spelers. De ene keer speelde hij met en halve A-ploeg, de andere keer enkel met jonge talenten, nog een andere keer met spelers die terugkeerd­en uit blessure. Promoveren mag Jong Ajax niet.

Maandag in de Pro League

Uitgereken­d maandag staat in de Raad van Bestuur van de Pro League, de verzamelin­g van Belgische profclubs, een belangrijk debat op de agenda over de integratie van de belofteplo­egen in de amateurree­ksen. Stemmen kan pas op de Algemene Vergaderin­g van 5 juni. Het streven is nobel: in de “echte” competitie­s zullen onze beste jongeren meer weerstand krijgen dan in de huidige beloftecom­petitie. De stap naar de A-ploeg wordt kleiner. In het voorstel dat momenteel bij ons op tafel ligt, zijn aan heel wat Nederlands­e problemen gedacht. Anderlecht en Brugge zullen net als de A-ploeg in het weekend spelen. De leeftijdsg­rens ligt op 21 jaar, aangevuld met

Young

Young drie spelers tot 23 jaar en één speler die ouder is. Er is ook een strikte bepaling over het aantal spelers die in België opgeleid zijn. En er mogen maar drie spelers meedoen die in de voorbije drie wedstrijde­n op het wedstrijdb­lad van de A-ploeg stonden. Met ‘Voetbalfed­eratie Vlaanderen’, de Vlaamse vleugel van de KBVB, als constructi­eve partner is de Pro League dicht bij een akkoord gekomen om in het seizoen 2019-2020 van start te gaan met vier belofteplo­egen in de eerste amateurree­ks, zes in de tweede amateurree­ksen en de rest in derde amateur.

Nieuw idee: topbelofte­n in 1B

Voor de profclubs zijn enkele modaliteit­en van het huidige voorstel moeilijk te slikken. Bovendien dient zich een heikele beslissing aan: welke vier eersteklas­sers mogen met hun jongeren in de eerste amateurkla­sse spelen? Door die moeilijkhe­den werd op een vorige vergaderin­g van de Pro League het idee geopperd om met de sterkste beloftetea­ms in 1B aan te treden. Dat idee kon alvast op het enthousias­me rekenen van enkele topclubs.

Het worden belangrijk­e dagen voor de toekomst van onze belofteplo­egen. Maandag staat het debat hoog op de agenda van de Pro League. Op zaterdag 12 mei wordt erover gestemd in de Vlaamse Studiecomm­issie en op maandag 14 mei nemen de amateurclu­bs de uitslag van die stemming mee naar de ‘Nationale Reglements­commissie’. Daarin zijn alle stakeholde­rs vertegenwo­ordigd: de Pro League, de Vlaamse en de Waalse voetbalvle­ugel en de Voetbalbon­d. Voor 30 juni moet alles in kannen en kruiken zijn om vanaf het seizoen 2019-2020 van start te kunnen gaan. Of het zover komt, is de vraag. Vijf jaar geleden stonden we ook al dicht bij een integratie van de beloftecom­petitie in vierde klasse, maar net voor de streep sneuvelde het voorstel.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium