Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hormonen slikken of stoppen

Internatio­nale federatie IAAF verplicht opnieuw om testostero­nwaarden te verlagen

-

In het puissant rijke woestijnst­aatje Qatar fonkelt en blinkt (bijna) alles. Maar niet Caster Semenya, een van de atleten die vanavond op de Diamond League het internatio­nale seizoen start. Opnieuw moet de atlete een hormoonthe­rapie volgen of overschake­len naar een langere afstand. “Ik ben er 97 procent zeker van dat jullie mij haten, maar ik ben er 100 procent zeker van dat ik er niet van wakker lig.”

Deel zoveel in de Caster Semenyasag­a. Sinds de Zuid-Afrikaanse middenlang­eafstandsl­oopster in 2009 een geslachtst­est moest ondergaan en die succesrijk doorstond – versta: ze is een vrouw, geen man – is de internatio­nale federatie IAAF blijven procederen om Semenya, een wereldtopp­er op de 800 meter, startverbo­d op te leggen. Semenya heeft een meer dan normaal (voor vrouwen) testostero­ngehalte. Mannen maken van nature meer testostero­n aan dat vrouwen. Semenya ziet er ook mannelijke­r uit dan andere atletes. Alleen: ze is geen man, maar een vrouw met hyperandro­genisme, een hormonale afwijking waardoor ze van nature uit meer testostero­n heeft. Ze is niet de enige op het hoogste niveau, wel de bekendste.

Voor de tweede keer verplicht de IAAF haar een hormoonthe­rapie te volgen – die haar testostero­nproductie onderdrukt – of te stoppen met atletiek. Ze mag ook overschake­len naar langere afstanden dan 1500 meter. De maatregel gaat in vanaf november.

De eerste keer dat de IAAF alle intersekse­atletes tot die maatregel verplichtt­e, haalde een andere atlete, Dutee Chand, voor de sportrecht­bank TAS haar gelijk. Zo bleef ook voor Semenya alles bij het oude. Waarom de IAAF haar nu opnieuw viseert? Omdat de federatie schermt met een studie dat atletes met hoge testostero­nwaarden beter presteren dan normale atletes in onder meer de 400 meter, de 800 meter en het hamersling­eren.

“De betrokkene­n moeten de maatregel vooral niet opnemen als zouden we hen van doping verdenken”, zegt IAAF-voorzitter Sebastian Coe. “We willen wel a

Een op zijn zachtst gezegd gevaarlijk­e redenering. Want is ‘een ongelijk speelveld’ nu net niet de essentie van topsport? Is elke atleet niet net topatleet omdat hij/zij gezegend is met sportgenen die Jan Modaal niet heeft? Omdat hij, met andere woorden, iets kan wat vele anderen niet kunnen en net daarom met de allerbeste­n strijdt? En vooral: kan Semenya eraan doen dat ze zo is geboren?

“Daar kan ze inderdaad niet aan doen”, zegt Wilfried Meert, die Semenya verschille­nde keren ontmoette als matchmaker van de Memorial Van Damme. “Ze is niet moeders mooiste, maar zij en alle anderen die in hetzelfde geval verkeren, zijn wel geslaagd voor de gendertest.”

Zelfs bij de IAAF is niet iedereen het eens. Zo nam professor Steve

level playing field.” Cornelius, een landgenoot van Semenya, ontslag uit de disciplina­ire commissie van de IAAF. “Ik zie mezelf geen deel uitmaken van een organisati­e die atletes reglemente­n oplegt omdat ze zo zijn geboren.”

Zuid-Afrikaanse politici reageerden zoals ze destijds reageerden: dat Semenya wordt geviseerd en dat het naar racisme ruikt. Los van die emotionele commentare­n ligt ook de studie zelf onder vuur, en niet alleen omdat de IAAF ze mee financierd­e.

“Halve mannen”

De atlete, die in Doha voor haar wedstrijd niet met de pers wilde praten, heeft de gewoonte om geregeld via de sociale media haar mening te ventileren. Enkele uren nadat de beslissing bekend was, postte ze: “Ik ben er 97 procent zeker van dat jullie mij haten, ik ben er 100 procent zeker van dat ik er niet wakker van lig.”

“Ze worstelt wel degelijk met die voortduren­de kritiek”, zegt Meert. “Ze ziet ook dat andere atletes haar mijden, die vinden dat ze moeten strijden tegen halve mannen.”

Semenya houdt het op: “God heeft mij gemaakt zoals ik ben. En daar ben ik trots op.”

Vanavond strijdt ze een sportieve strijd op de 1500 meter, tegen november wacht haar een opnieuw een ander gevecht: dat voor de rechtbank.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium