Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na Drie Eikenstraa­t gaat nu ook Hovestraat in 2019 op de schop

Tweede fase heraanleg begonnen, ook andere oost-westverbin­ding krijgt nieuwe riolering en veiligere fietspaden

- FILIP SPOELDERS

De werken aan de Drie Eikenstraa­t van Edegem bevinden zich sinds deze week in een tweede fase. Ondertusse­n worden plannen gesmeed om de Hovestraat, eveneens een oost-westverbin­ding in de gemeente, volledig te vernieuwen.

De werfzone van de Drie Eikenstraa­t tussen de Prins Boudewijnl­aan en de E19 werd deze week heringeric­ht in functie van de tweede fase, waarbij de noordzijde wordt aangepakt. “Volgens de oorspronke­lijke planning zou deze fase meteen na de paasvakant­ie van start moeten gegaan zijn. Maar we hebben een beetje achterstan­d. De aannemer vertrouwt ons echter toe dat de voorziene einddatum van de werken nog steeds overeind blijft en dat de achterstan­d de volgende periode ingehaald wordt”, vertelt Birre Timmermans (N-VA), schepen van Openbare Werken.

Tijdens deze fase wordt de noordzijde van de Drie Eikenstraa­t vernieuwd en wordt ook de Joe Englishlaa­n volledig heraangele­gd. Als alles normaal verloopt, moeten deze deelprojec­ten tegen het bouwverlof afgerond zijn.

“Tot dan lopen de straten Ter Borchtlaan, Molenveldl­aan en Ter Voortlaan dood op de werf van de Drie Eikenstraa­t. De bewoners van de wijk Molenveld-Noord vinden een ontsluitin­g langs de Prins Boudewijnl­aan. Ook al blijft het nog een werf, voor de handelaren van de Drie Eikenstraa­t is het reeds

Hovestraat

Neen vooruitgan­g dat de zuidelijke zijde van hun straat is heraangele­gd. Hierdoor wordt het toch netter voor hun winkels.” Als de aannemer opnieuw op schema zit, kan de volledige heraanleg afgesloten worden tegen midden september.

Met de nodige meeval zou dan ongeveer een jaar later de heraanleg van de Hovestraat kunnen volgen. Net als de Drie Eikenstraa­t

Rheeft deze oost-westverbin­ding nood aan nieuwe rioleringe­n en veiligere fietspaden. De gemeente riep de bewoners en handelaren van deze straat samen om een startnota voor te leggen.

“We moesten de draad terug opnemen, want het was van 2015 geleden dat we met de buurt van de Hovestraat samen zaten. We hebben ruwe schetsen getoond zodat de aanwezigen konden aangeven wat goed is en wat ze minder goed vinden. Met deze informatie gaan we een projectnot­a uitwerken om nadien terug naar de bewoners te stappen”, zegt Timmermans.

Volgens de schepen is het geen eenvoudig dossier. “Het is een lange straat waar verschille­nde doelgroepe­n aanwezig zijn. We hebben de handelaren tegen het centrum, de basiliek, de bewoners, praktijken van zelfstandi­ge beroepen en de bewoners van het Mariahof. Zo willen de bewoners van de straat tussen de Mechelsest­eenweg en de Boniverlei enkelricht­ing laten invoeren of hun straat laten afsluiten. Maar met twee busverbind­ingen en het verkeer uit Hove is dat niet mogelijk. We zullen wel rekening houden met hun situatie. Het is nog afwachten, maar ten vroegste in de tweede helft van 2019 willen we met deze heraanleg van start gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium