Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook leerlingen buitengewo­on onderwijs belanden op wachtlijst

- (jw)

Voor het eerst moest het secretaria­at van de Groenlaars­chool voor buitengewo­on secundair onderwijs leerlingen voor komend schooljaar op een wachtlijst inschrijve­n. De ouders reageren wanhopig.

Tientallen ouders namen woensdagna­middag plots de wacht aan de schoolpoor­t van Groenlaar voor buitengewo­on onderwijs aan de Predikhere­nvelden. Ze hadden gehoord dat voor sommige klassen slechts enkele plaatsen beschikbaa­r waren.

Bij hen onder meer Peter Van Loock en Stephanie Van Lommel uit Boom. Haar zoontje Jonas (13) zit er nu in het laatste jaar van het lager onderwijs. “Het CLB had hem als leerling met autisme type 2 genoteerd”, zegt Peter. “In december hadden we de verzekerin­g gekregen dat er voldoende plaats was, tot we gisteren te horen kregen dat er voor die richting maar drie plaatsen in het eerste middelbaar beschikbaa­r waren.”

Ze namen dan ook vlug plaats aan de schoolpoor­t, maar arriveerde­n er pas als vierde. De naam van hun zoontje komt, samen met twee andere, op de wachtlijst terecht. Ze reageren boos en wanhopig.

“Daar waar we eerst gerust waren, zijn we dat nu niet meer”, zegt Peter. “Er zijn in Puurs en Antwerpen misschien alternatie­ve scholen, maar of daar plaatsen vrij zijn, weten we niet. Bovendien zien het niet zitten om Jonas ’s morgens op de bus naar daar te zetten.”

Dominique Gevers, directeur van Groenlaar, begrijpt hun reactie. “Toch moeten zij niet wanhopen. De kans dat er door heroriënta­tie van leerlingen een plek vrijkomt, of doordat sommige ouders toch voor een andere school kiezen, is reëel. Datzelfde geldt voor de twee leerlingen voor de klas OV1 die ook op de wachtlijst zijn beland.”

“Het is trouwens voor het eerst dat we hier voor twee klassen met een wachtlijst zitten. Er zijn de voorbije nacht veel meer ouders blijven waken dan nodig was. Het is een situatie die niet zou mogen bestaan en waarvan ik hoop dat de minister er spoedig een einde aan weet te maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium