Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurderij gaat van start op Kerkplein

Boeren en buren ontmoeten elkaar wekelijks

-

Op het Kerkplein gaat vandaag de Buurderij van Schelle van start. Op de wekelijkse ‘markt’ treffen buren en producente­n van levensmidd­elen en duurzame gebruiksgo­ederen elkaar voor een gezellige ontmoeting.

Het principe van de Buurderij kent zijn oorsprong in Frankrijk en kwam een drietal jaar geleden naar België overgewaai­d. Op het bestelplat­form van Boeren & Buren kan iedereen, zonder verplichti­ng of minimumafn­ame, zich inschrijve­n en zijn online bestelling­en plaatsen om tijdens het wekelijks ontmoeting­smoment zijn goederen op te halen en een praatje te slaan. Het initiatief combineert met andere woorden het gemak van het online bestellen en pasklaar afhalen met het sociale marktgebeu­ren.

Uitdaging

Na een aantal locaties in Antwerpen, Wommelgem en Mortsel volgt nu ook Schelle. Drijvende kracht is er Magali Perbal. “Het concept heeft vooral al zijn weg gevonden naar de grotere steden. Het is dus een uitdaging om hiermee in Schelle te beginnen”, lacht de initiatief­neemster. “Maar intussen hebben toch al bijna tweehonder­d mensen zich ingeschre- ven, ook vanuit andere Rupelgemee­nten.”

Voor het aanbod zijn al tien leverancie­rs mee op de kar gesprongen. Naast boeren gaat het ook om lokale ambachtsme­nsen die samen naast een assortimen­t aan verse groenten en fruit voor een gevarieerd aanbod zorgen met onder meer ijs, zuivel, brood, honing en vlees. “Dat aanbod wordt nog uitgebreid. Ik wil er ook nog streekbier­en bij. Naast levensmidd­elen is er plaats voor andere duurzame goederen. Zo is er al iemand die met Afrikaanse stoffen textiel vervaardig­t”, zegt Magali.

De initiatief­neemster hoopt de wekelijkse markt te laten uitgroeien tot een favoriet sociaal gebeuren van de Schellenar­en en hun buren. “Het moet meer dan alleen een afhaalpunt worden. Ik wil er nog graag concertjes aan verbinden. In het Gildenhuis kunnen mensen ook altijd terecht om iets te drinken.”

De Buurderij vindt elke vrijdag plaats van 16.30 tot 18u. Op zondag 20 mei staat een feestelijk­e opening met allerlei degustatie­s gepland.

www.boerenbure­n.be

 ?? FOTO BART ROGGEMAN ?? Magali Perbal promoot met haar mascottes de Buurderij.
FOTO BART ROGGEMAN Magali Perbal promoot met haar mascottes de Buurderij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium